Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Hamsuns sultekunstner


Beskrivelse


Om hvordan Knut Hamsuns roman Sult (1890) med sin banebrydende ånd og stil blev en personlig inspirationskilde for talrige forfattere verden over, og om dens store betydning for den surrealistiske bevægelse.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. mar. 2015

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 4. mar. 2015

Videnskabeligt værk om Knut Hamsuns banebrydende roman, "Sult". Til fagfolk og litteraturstuderende på universiteterne.

I tre foredrag fra 1890, formulerer Hamsun sine ideer om en ny litteratur, der bryder med samtidens engagerede (type)digtning, tager afstand fra realismen og naturalismens psykologi og de gældende værk- og plotkonstruktioner. Han argumenterer i stedet for en mere kompleks psykologi, og foredragene åbner derved op for tankerne bag romanen "Sult" (1890). "Hamsuns sultekunstner" handler således om, hvordan "Sult" med sin banebrydende ånd og stil foregriber det 20. århundredes nye prosalitteratur, hvor Hamsun var en afgørende inspirationskilde for den surrealistiske bevægelse og forfattere som Kafka, Mann, Hemingway, Miller, Kerouac og Auster. Ved at sammenligne med udvalgte værker fra det 20. århundredes billedkunst lokaliserer Sørensen endvidere de erfaringsbetingelser og nye erfaringsformer som "Sult" og den modernistiske kunst har som forudsætninger. Hamsuns senere antimodernistiske ideologi og antidemokratiske tilbøjeligheder behandles kort i bogens epilog og peger, ifølge Sørensen, direkte frem mod hans hyldest til Nazi-Tyskland. Med litteraturliste samt person- og værkregister.

Et indsigtsfuldt og velskrevet værk, der udfylder et tomrum i Hamsun-forskningen.

Sørensens komparative studie er unikt, men interesserede læsere kan fx gribe ud efter Knut Hamsun som modernist.


litteratursiden.dk

d. 23. mar. 2015

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 23. mar. 2015

Indsigtsfuldt videnskabeligt værk om Knut Hamsuns banebrydende roman Sult. På sin skandaleombruste turné i 1890 formulerer Knut Hamsun sine tanker om en ny litteratur, der bryder med samtidens engage...


Kristeligt dagblad

d. 7. maj 2015

af

af

Bo Hakon Jørgensen

d. 7. maj 2015


Weekendavisen

d. 20. mar. 2015

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 20. mar. 2015


Information

d. 13. mar. 2015

af

af

Erik Skyum-Nielsen

d. 13. mar. 2015