Bøger / faglitteratur / erindringer

Happy fat : fordi du godt må være tyk


Beskrivelse


Den danske standup-komiker Sofie Hagen (f. 1988) fortæller om, hvordan det lykkedes hende at krænge tykfobiens lænker af sig og nå til en accept af sig selv i en verden fyldt med fordømmelse og diskrimination af tykke mennesker.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2019

af

af

Inger Nygaard Kaad

d. 18. dec. 2019

Bog af komikeren Sofie Hagen om det at lære at blive glad som et tykt menneske i et tykfobisk samfund. For voksne læsere - både tykke, tynde og midtimellem.

Bogen er i to dele og afsluttes med Fat Liberation Manifesto fra 1973 og et efterskrift. I første del gennemgår Sofie Hagen sin barndom med overspisning og tidlig overvægt. Den personlige historie løftes til en samfundsanalyse af behandlingen af tykke mennesker med fordomme, tykfobi og ikke mindst kapitalismens rolle. Der er også interviews med Stephanie Yeboah, tyk, sort plus size-blogger, Dina Amlund, tykfobiaktivist, Kevin Bay, tyk transmand og Matilda Ibini,handicappet dramatiker. I anden del får læseren gode råd til at begynde et liv som glad og ikke underlagt samfundets tykfobi.

Denne bog er på én gang trist i sin analyse af, hvor dårligt tykke mennesker behandles og samtidig humoristisk og skarp. Forfatteren skriver godt, medrivende og blomstrende. Hun har en helt særlig brug af noter, som får læseren til at grine. Bogen er vigtig og vil givetvis få megen omtale. Den vil dele vandene og kan være problematisk i et sundhedsperspektiv: I bogens retorik er det ikke et problem i sig selv at være tyk, men et problem, fordi samfundet har tykfobi. Følgevirkninger ved mobning, udskamning og selvhad beskrives indgående.

Der findes ikke lignende bøger, men digtsamlingen Hils kærligt på mine deller har de samme temaer.