Bøger / skønlitteratur / slægtsromaner

Haren med de ravgule øjne : en skjult arv


Beskrivelse


Keramikeren de Waal arver en samling små japanske figurer - netsuker - fra sin onkel og beslutter at undersøge samlingens vej gennem hans slægt fra 1870'erne til i dag og dermed også slægtens historie.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. sep. 2011

af

af

Per Månson

d. 8. sep. 2011

For læsere af velskrevne historiske romaner og slægtshistorier.

De Waal er en af verdens førende keramikere og har nu også bredt sig til toppen af litteraturen. I denne selvbiografiske roman arver han en samling japanske miniaturer, netsuker, fra sin onkel. Han beslutter sig for at tage et par år ud af kalenderen for at følge denne samling fra den kom i familiens eje, og får derved skrevet en slægtsroman med fokus på en kunstsamling. Han er ud af en tidligere stenrig jødisk bankierslægt, med udspring i kornhandel i Odessa, Wien og Paris. Det er i Paris, Charles Ephrussi, en ung mand, der bruger af sin store formue på kunst og omgås mange impressionister i slutningen af 1800-tallet, køber samlingen i 1871. I 1899 giver han samlingen i bryllupsgave til sit barnebarn Viktor, hvor den som en af de få ting ikke falder i nazisternes klør, da de beslaglægger familiens palads. I 1947 kan samlingen så komme til Tokyo til forfatterens onkel. Det er beskrivelsen af en jødisk familie gennem godt 100 år fra livet i de store saloner gennem to verdenskriges smadring og forfølgelse. Det er mesterligt skrevet og et genialt træk at bygge en familiesaga op om en lille samling netsuker. Den er med rette flot prisbelønnet.

Der er en del skønlitteratur om jødisk slægtshistorie. Jeg synes denne i sin afdæmpede form minder om Charles Lewinskys Melnitz, 2007.

En fremragende slægtsroman om en hovedrig jødisk families storhed og fald gennem godt hundrede år.


litteratursiden.dk

d. 1. feb. 2012

af

af

Birgitte Tindbæk

d. 1. feb. 2012

Dejlig erindringsbog fra London, Wien, Paris, Tokyo om 264 små japanske figurer kaldet netsuker. Og om forfatterens rige, jødiske familie, der kendte Europas største kunstnere. En familie, som havde ...


Berlingske tidende

d. 19. dec. 2011

af

af

Eva Pohl

d. 19. dec. 2011


Jyllands-posten

d. 22. sep. 2011

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 22. sep. 2011


Antik & auktion

2012, nr. 3

af

af

Hanna Nielsen

2012, nr. 3