Bøger / faglitteratur

Havbogen eller kunsten at fange en kæmpehaj fra en gummibåd på et stort hav gennem fire årstider


Beskrivelse


Forfatteren og hans kunstnerven vil fange en grønlandshaj ved Lofoten. Med essayistiske afsnit om havet, dets opståen, hvaler, fiskeri, videnskabsfolk og naturhistoriske emner.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. apr. 2017

af

af

Lone Krøgh

d. 10. apr. 2017

Charmerende og velfungerende blanding af selvbiografi, sprænglærd viden om havet og alverdens underholdende digressioner. Såvel læg som lærd med interesse for naturens vidunder vil villigt lade sig opsluge af bogens særlige og vidtfavnende univers.

Den norske forfatter, født 1965, og hans kunstnerven sætter sig for at fange en grønlandshaj, en af havets største og ældste skabninger. Stedet er Vestfjordens dybe vande ved Lofoten, og projektet kræver forberedelse, udstyr, viden og tålmodighed. Det er ikke det selvbiografiske og selve fangsten, der fylder mest i bogen, men derimod talrige essayistiske afsnit om havet, dets opståen, fisk, hvaler, fiskeri, videnskabsfolk og alverdens andre naturhistoriske emner.

En meget anderledes, charmerende og afvæbnende bog, der for den rette læser er en guldgrube af fornøjelse og viden. Den er velskrevet og går over stok og sten, og forfatteren er en veloplagt og velskrivende polyhistor, der med lune og mange ord giver sin læser ganske uventede oplevelser.

I genren creative non fiction er "Havbogen" en sværvægter, og den kan bruges sammen med bøger af fx Bruce Chatwin, Dave Goulson, Lars Lenth og Fredrik Sjöberg. Desuden er det oplagt at sammenligne med hvalfangerromanen over alle, Herman Melvilles Moby Dick fra 1851.


litteratursiden.dk

d. 5. feb. 2018

af

af

Line Hoffgaard

d. 5. feb. 2018

To mænd i en lille båd på jagt efter en grønlandshaj tager os med på et storslået eventyr ned i de dybeste oceaner og helt ud til stjernerne. Strøksnes og hans ven Hugo tager ud for at fange den sagno...


litteratursiden.dk

d. 22. feb. 2018

af

af

Søren Feldtfos Thomsen

d. 22. feb. 2018

Den norske journalist og forfatter Morten A. Strøksnes har skabt en kritikerrost bestseller, som hører hjemme i reolen hos alle med hang til skønne naturskildringer og fantastiske søfortællinger. 'Hav...


Berlingske tidende

d. 8. apr. 2017

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 8. apr. 2017


Weekendavisen

d. 12. apr. 2017

af

af

Klaus Rothstein

d. 12. apr. 2017