Bøger / faglitteratur / erindringer

Havet blegner : en maskinmesters erindringer fra et liv til søs


Beskrivelse


Mogens Damsgaard-Sørensen fortæller om sin karriere til søs og om hvordan skibene og vilkårene for livet til søs forandrede sig - fra sin første tur på ØK's "Kambodia" i 1962 til den sidste tur med tankskibet "Torm Gunhild" i 2007.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. juni 2013

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 18. juni 2013

Til nuværende og tidligere søfolk.

En beretning fra et begivenhedsrigt liv med 38 år til søs som maskinmester for 10 danske rederier fra den første tur som helt ung med ØK's "Cambodia" på Østen 1962 til afslutningen med tankeren "Torm Gunhild" 2007. Kildestoffet til genopfriskning af hukommelsen har været rapporteringerne fra maskinmesterkalenderen og mandskabslister, hvilket mærkes på vrimlen af navne og den detaljerede teknik. Bogen er meget teksttung i en massiv lille sats og som sømandserindringer flest om skibe og kolleger, originaler og episoder om bord, damer og eskapader i land plus mad og især drikke. Det omfattende islæt af maskinteknik er sort tale for udefra kommende, men genkendelig for den primære målgruppe. Sproget og udtrykket er langtfra litterært, men jeg synes forfatteren har godt tag på at formidle sit stof med et lyst livssyn og god humor uden at tippe over i det private. Bogen giver dertil et godt indblik i udviklingen i udenrigsfarten og ånden i de forskellige rederier i perioden. Illustreret med fotos af skibe og forfatterens egne billeder.

For samme lidt indforståede målgruppe Snesejler og Sandbeck: 40 år til søs, mens Lysdal: Mine skibe og Kaj Lund: Du bliver aldrig sømand, Kaj mere er rettet mod den almene læser af genren.

Sømandserindringer, som mere udstråler miljøets og genrens traditionelle omdrejningspunkter end deciderede litterære kvaliteter. Vedkommende læsning for den primære målgruppe med humor, maritime episoder og et dækkende tidsbillede.