Bøger / skønlitteratur / roman

Havets helt - skovmatrosen


Beskrivelse


Den norske 18-årige Halvor får i 1939 hyre som letmatros på et stort norsk fragtskib, der sejler jorden rundt. Situationen for besætningen ændres dog dramatisk, da Norge bliver besat og skibet skal sejle i konvoj over Atlanten.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. okt. 2013

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 29. okt. 2013

Vil gøre stor lykke blandt alle søens godtfolk, som her kan glæde sig til "romanen" fra De syv Have. Vi andre landkrabber kan dog også med stor fornøjelse nyde denne meget velfortalte og spændende historie, der ikke er svær at læse.

Den norske forfatter, Jon Michelet, fik en række kriminalromaner oversat til dansk for cirka tyve år siden. Vi følger den 18-årige letmatros, Halvor, der i 1939 får hyre på et norsk fragtskib. Det sejler jorden rundt, og vi går i land i fx Thailand, Australien, Argentina mv. Situationen ændrer sig dog dramatisk, da Norge besættes af Nazityskland, og besætningen med bekymring kun via radio kan høre om begivenhederne derhjemme. Livsfarligt bliver det tillige, da Halvors skib bliver krigssejler i konvoj over Atlanten. Sømændenes tætte liv på skibet er livagtigt skildret, og bogen myldrer med herlige maritime udtryk, som giver sproget saft og kraft. Jon Michelet, der selv har en baggrund som sømand og havnearbejder, skriver samtidig med humor og stor fortælleglæde, så det er helt umuligt at lægge den næsten 800-sider store roman fra sig. Nemt at forstå, at bogen blev den bedst solgte roman i Norge i 2012, og anden del af de i alt tre bøger er netop udkommet i Norge med strålende anmeldelser.

Fortællemæssigt minder Havets helt om Leines vidunderlige Profeterne fra Evighedsfjorden.

Fremragende norsk søroman, som bør få rigtig mange læsere takket være de rammende karakterer, det livagtige sprog og den spændende handling.


Politiken

d. 20. dec. 2013

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 20. dec. 2013


Jyllands-posten

d. 12. jan. 2014

af

af

Mikael Busch

d. 12. jan. 2014


Weekendavisen

d. 3. jan. 2014

af

af

Lars Brix Nielsen

d. 3. jan. 2014


Kristeligt dagblad

d. 16. jan. 2014

af

af

Liselotte Wiemer

d. 16. jan. 2014