Bøger / faglitteratur

Hazrat Inayat Khans sufi-perler : Gayan, Vadan, Nirtan


Beskrivelse


Tekster af den indiske muslimske mystiker Hazrat Inayat Khan der levede fra 1882 til 1927.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. maj 2011

af

af

Alma Lind Jensen

d. 6. maj 2011

Samling af sufi-aforismer, som har karakter af spirituelle ordsprog, der taler til hjertet. Bogen er for de åndeligt søgende, der tiltrækkes af religiøs mystik.

Sufisme er islamisk mystik, der udtrykker den kærlighed og forbundethed, som er mellem Gud og mennesker. Sufi tekster er kendetegnet ved stor poesi og skønhed. Det gælder også disse sentenser, der er skrevet af Hazrat Inayat Khan (1882-1927) - en indisk sufi, der drog til Vesten for at udbrede kendskabet til sufismen. Han slog sig ned i Frankrig, giftede sig vestligt og fik børn her, men døde i en tidlig alder i Indien. Bogen er en samling af hans aforismer, som er opdelt i forskellige typer fx alapaer, hvor Gud taler til mennesket. Et par eksempler: "Gud skabte mennesket. Mennesket skabte godt og ondt." Eller "I manden har Vi skitseret Vort billede. I kvinden har vi fuldendt det." Lars Muhl var 14 år, da han første gang stod med den danske udgave i hånden. Den blev indgangen til hans spirituelle vej. Han har skrevet et smukt forord til denne udgave.

Bogen kom 1. gang på dansk i 1964 i samme oversættelse. Den findes i dag på ganske få danske biblioteker. Denne nye udgave er tilegnet oversætteren Erik Stinus, der døde i 2009. Ellers findes der af sufi-tekster på dansk eksempelvis Sufisme : udvalgte tekster til islamisk mystik, 2006.

En fin lille samling sufi-tekster, der kan læses for deres dybdes, visdoms og/eller skønheds skyld.