Bøger / faglitteratur / biografier

Heinz i Hitlers Luftwaffe : et tysk vidnesbyrd fra 2. Verdenskrig


Beskrivelse


Om Heinz Wiesenhöfer (1921-2014), der voksede op i et tiltagende nazificeret Tyskland, og som 19-årig blev soldat i Luftwaffe. Her tjente han som flymekaniker og ingeniør på bl.a. Østfronten, Italien, og Danmark, hvor han forelskede sig i en pige. I 2008 forsøger han at finde den danske pige igen.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. nov. 2018

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 21. nov. 2018

Erindringsbog som fortæller, hvordan det var at vokse op i et tiltagende nazificeret Tyskland, og senere hvordan tjenesten for en menig soldat tog sig ud. For interesserede i 2. verdenskrig eller dagligdagen i tyskland 1920-1945.

Heinz Wiesenhöfer (1921-2014) blev som 19-årig soldat i Luftwaffe. Her tjente han som flymekaniker og ingeniør på bl.a. Østfronten, Italien, og Danmark, hvor han forelskede sig i en pige. En pige, som han 64 år senere forsøger at finde, og i den forbindelse stifter han bekendtskab med Susanne Kragh fra Københavns Kommunes Folkeregister. Hun fatter interesse for hans historie, og vælger at hjælpe ham med at udgive hans erindringer. Bogen er blevet til ved hjælp af interviews med hovedpersonen og verificeret gennem forskellige kilder som soldaterpapirer, billeder og dagbøger. Heinz beretter om hans opvækst, uddannelse, tiden som soldat, og har desuden en række refleksioner om at leve i et samfund præget af nazistpartiet. Med mange billeder.

Indeholder en række tankevækkende refleksioner og personlige beskrivelser af bl.a. dagligdagen i en mindre by tysk by, der fint understøttes af en række private billeder. Den er let at læse, men bogens detaljerigdom gør at nogle af Wiesenhöfers betragtninger drukner i personlige detaljer og en lidt rodet fremstilling.

Andre udgivelser, der skildrer livet for den menige tysker er fx Barn og ung i Tyskland 1926 til 1945Hitlers Tyskland og Hitlers TysklandAndre udgivelser, der skildrer livet for den menige tysker er fx Barn og ung i Tyskland 1926 til 1945 og .


Våbenhistorisk tidsskrift

Bd. 53, nr. 2 (2020)

af

af

Niels Elsborg

Bd. 53, nr. 2 (2020)