Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Heksefuglen


Beskrivelse


Den 12-årige Mette er på sommerferie sammen med sine forældre og lillebroderen Kasper. De skal bo i et gammelt hus, som de har lejet. Men huset gemmer på en grusom hemmelighed, og den gamle mystiske kone, der bor i nabohuset spiller en vigtig rolle i denne hemmelighed. Snart er de alle i livsfare.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. maj 2001

af

af

Vera Jensen

d. 18. maj 2001

Peter Gotthardts nye børnebog beskæftiger sig endnu en gang med den overnaturlige verden. Den 12-årige Mette skal sammen med sine forældre og lillebror holde sommerferie i et ældgammelt hus. Det viser sig hurtigt, at huset rummer en gammel og dyster hemmelighed. Den gamle nabokone spiller også en væsentlig rolle i mysteriet, og det er op til Mette at redde sin familie fra en forestående fare. Historien er konstrueret meget enkelt med en stigende spænding og nogle rimelige gysereffekter. Ligeledes er sproget enkelt, mundret og let læseligt. Der er ikke gjort meget ud af personskildringerne, men som et uforpligtende spændingsprodukt fungerer bogen fint. De mange 9-12-årige læsere, der i forvejen sluger Stines gyserserie Gåsehud, vil utvivlsomt også nyde denne bog, som er en tand bedre end Gåsehud-serien. Tegneren Peder Bundgaard har beriget bogen med 12 helsides s/h illustrationer, der fint supplerer teksten. Den farvelagt forside signalerer tydeligt spænding og uhygge.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. maj 2001

af

af

Kristian Nielsen (skole)

d. 18. maj 2001

Mette på 12 år skal med sin familie, far, mor og lillebror Kasper, på sommerferie i et lejet bondehus. Mette fornemmer snart, at der er noget galt i huset. Med hjælp fra flaskedrengen hos den lokale købmand får hun kendskab til et 70 år gammelt uopklaret dobbeltmord. Det sætter nogle tanker i gang hos hende, suppleret af hendes evne til "at se de døde". Hun får mistanke om, at en gammel kone i nabohuset er en heks og hun beslutter sig for at undersøge sagen. Et besøg i huset, mens den gamle kone er ude, resulterer i, at hun får bekræftet sin mistanke og at hendes familie er udset til at være de næste ofre. Med hjælp fra de døde redder Mette familien og den gamle kone udfries fra sit tilhørsforhold til heksefuglen. Den okkulte fortælling er skrevet i et let tilgængeligt sprog sat med en læsevenlig typografi. Teksten veksler mellem virkelighed og Mettes kontakt med de døde, hvis samhørsforhold hun efterhånden får stykket sammen. Spændingen stiger for at kulminere i en forudsigelig happy end. De dystre s/h tegninger underbygger den okkulte stemning og supplerer teksten fint. Omslagsillustrationen med Mette bag heksefuglens næb signalerer fint bogens indhold. Det er en lækkerbidsken for de yndere af mystiske fortællinger. Den kan selvlæses fra ca. 4. kl. og vil egne sig til oplæsning på mellemtrinnet.


Børn & bøger

Årg. 54, nr. 5 (2001)

af

af

Kirsten Aggerholm

Årg. 54, nr. 5 (2001)