Bøger / faglitteratur / bibliografier

Heksejagt : 1589


Beskrivelse


Om de danske hekseprocesser med fokus på årene 1589-1651. Velegnet til opgaveskrivere og almindeligt interesserede.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. okt. 2020

af

af

Jens Rasmussen

d. 30. okt. 2020

Om de danske hekseprocesser med fokus på årene 1589-1651. Velegnet til opgaveskrivere og almindeligt interesserede.

Lektor i historie Louise Nyholm Kallestrup kaster lys over et kulsort kapitel i danmarkshistorien, nemlig 1600-tallets hekseprocesser. Inspireret af troldomsprocesser i det ligeledes lutheranske Nordtyskland, blev en række kvinder i 1589 anklaget i at have forhekset en dansk flådestyrke, som skulle bringe prinsesse Anna til sit bryllup i Skotland. Derefter spredte heksejagterne sig i de følgende år til resten af landet. Særligt Jylland blev hårdt ramt. Bogen beskriver en række trolddomssager og de følgende afbrændinger. I et afsluttende kapitel om eftertiden beskrives, hvordan heksetro efterhånden blev betragtet som overtro, og bogen slutter helt i vore dage, hvor ordet heksejagt bliver brugt af både Donald Trump og MeToo-kritikere.

Vellykket historiebog, som formår at trække enkeltpersoners barske skæbner frem fra historiens glemsel. Bogens realistiske afbildninger af datiden, men også fantasifulde billeder af heksesabbater og lign. giver et fint indblik i 1600-tallets tankeverden. Det afsluttende kapitel, som beskriver eftertiden, forbinder hekseprocesserne med vore dage og belyser fint, hvorfor viden om denne tid er relevant i dag.

Trolddom i en dansk købstadHeksenes forsvarere har fokus på Helsingør i 1625. Jan Guillous Heksenes forsvarere sammenligner Sveriges hekseprocesser med nutidens sager om incest og pædofilisekterTrolddom i en dansk købstad har fokus på Helsingør i 1625. Jan Guillous sammenligner Sveriges hekseprocesser med nutidens sager om incest og pædofilisekter.


litteratursiden.dk

d. 18. nov. 2020

af

af

Jette S. F. Holst

d. 18. nov. 2020

Spændende oversigt over baggrunden for hekseforfølgelserne i Danmark og udvalgte danske hekseretssager. I 1589 blev mindst 13 personer sendt på bålet for at have udøvet trolddom mod Christian d. 4.s o...


Berlingske tidende

d. 1. dec. 2020

af

af

Bent Blüdnikow

d. 1. dec. 2020


Religion

2021, nr. 2

af

af

Katerina Rørbæk Jakobsen

2021, nr. 2