Bøger / faglitteratur

Heksenes by : Ribes hekseforfølgelser 1572-1652


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. aug. 2011

af

af

Anny Skov Madsen

d. 12. aug. 2011

Bogen fungerer både som en byhistorie om hekseforfølgelse i Ribe og som et supplement til historien om hekseprocesser i Danmark. Vil kunne anvendes til opgaveforløb i folkeskolens overbygning og i ungdomsuddannelserne.

Hekseprocesserne i Ribe foregik imellem 1540-1750. I de gamle tingbøger fra Riber Ret finder man som noget helt enestående ret udførlige optegnelser om forhandlingerne set fra almindelige menneskers side. Forfatteren sætter hekseprocesserne i Danmark ind i en europæisk sammenhæng og giver en historisk baggrund og forklaring herfor. Retssagerne foregik nemlig i en tid med krig, misvækst, naturkatastrofer, overtro og fattigdom. Vold og druk var en del af hverdagen. Der bliver gjort rede for anklagerne, retssagerne, torturen og selve hekseafbrændningen ud fra tre hekseprocesser, hvor Maren Spliid, der blev brændt i 1641, er den mest kendte. Forfatteren er præst i Ribe og har senest skrevet Fire store ripensere, 2008. Mange fine illustrationer.

P. O Andersen: På hedningers vis : om magi hekseri og hekse, 1998 er en kortlægning af heksefænomenet og er et noget større og alligevel letlæseligt værk om emnet.

En fin lille bog med velvalgte illustrationer om hekseforfølgelser i Ribe mellem 1572 til 1652, og som sætter emnet ind i en dansk og vesteuropæisk sammenhæng. Den kan læses af alle fra ca. 14 år som en god introduktion til emnet og som et supplement til byhistorien om Ribe.