Bøger / skønlitteratur / noveller

Heling og deling : fortællinger og tekster om genforeningen


Beskrivelse


Antologi der i anledning af 100-året for genforeningen giver nye vinkler på historien. Med inddragelse af andre lande som f.eks. DDR, hvor man også har oplevet en genforening.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. mar. 2020

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 9. mar. 2020

I anledning af 100-året for genforeningen giver denne antologi nye vinkler på historien, og der inddrages også andre lande som fx DDR, hvor man også har oplevet en genforening. For alle, der interesserer sig for grænselandet og Sønderjyllands historie.

En række skribenter i det sønderjyske har slået sig sammen i forfattergruppen Alssund, og de udgiver her noveller, digte og historiske skildringer, der tager udgangspunkt i begivenhederne før og efter 1920, hvor Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Den nye grænsedragning skabte dog nye mindretal i både Tyskland og Danmark, og det fik blandt andet konsekvenser, da Nazityskland besatte Danmark i 1940. En af historierne strækker striden om retten til at tale sit eget sprog, som det danske mindretal blev nægtet, videre til Færøerne, hvor amtsmanden kun talte dansk. I andre historier er temaet fx de dansksindede, der udskrives til tysk krigstjeneste under den 1. verdenskrig. Bogens tekst- og billedredaktion har Hans Christian Davidsen, der er kulturredaktør på Flensborg Avis, stået for.

Der er mange interessante og tankevækkende bidrag i denne bog, som bør få stor udbredelse i dette jubilæumsår for genforeningen. Det er godt at blive mindet om, at en sag kan ses fra flere sider.

Flere af bidragsyderne har udgivet romaner, der også udspiller sig i grænselandet, fx Linda Lassen med Jens og MarieEnkeland og Karsten Skov med EnkelandFlere af bidragsyderne har udgivet romaner, der også udspiller sig i grænselandet, fx Linda Lassen med Jens og Marie og Karsten Skov med .


litteratursiden.dk

d. 27. apr. 2020

af

af

Marit Haugaard

d. 27. apr. 2020

Antologi om genforening på mange planer, men mest Genforeningen i 1920, med baggrundsviden og skønlitterære tekster med de berørte mennesker i centrum. Bogen indeholder seks prosastykker, to digte og ...


Jyllands-posten

d. 26. juni 2020

af

af

Flemming Østergaard (f. 1948)

d. 26. juni 2020