Bøger / faglitteratur / biografier

Helte og hobbitter : Tolkien og hans verden


Beskrivelse


En analyse af J.R.R. Tolkien (1892-1973) og hans forfatterskab ud fra romanerne "Hobbitten" (1937) og "Ringenes herre" (1954-1955).

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. okt. 2002

af

af

Torben Wendelboe

d. 15. okt. 2002

Det er en læseoplevelse af Tolkiens Ringenes herre først i 70'erne og en fascination af hele forfatterskabet lige siden, der har fået Levinsen til at udsende et dansk værk om Tolkien. Levinsen gennemgår kort Tolkiens biografi, og han placerer små og store værker i forhold til hinanden - men med Hobbitten, Ringenes herre og Silmarillion som det centrale, sidstnævnte som det enorme (men jo uafsluttede og måske netop uafsluttelige) mytologiske fundament for de to førstnævnte. Levinsen gør rede for det mytologiskes betydning i Tolkiens univers, men det er forfatteren, kunstneren Tolkien, Levinsen vil præsentere som sit væsentligste projekt. Det er altså Tolkiens sprog, hans forfattertekniske drive, hans narratologiske mesterskab, Levinsen analyserer. Her er en lang ræsonnerende genfortælling af Ringenes herre med kronologien markeret som noter i marginen det overbevisende argument for, at når Tolkien læses af stadig nye generationer, og når hans læsere læser værkerne igen og igen, skyldes det en dybt professionel, uhyre bevidst forfatters kunstneriske skaben. Med denne pointe og bogen som helhed placerer Levinsen sig centralt i den på dansk foreliggende Tolkien-litteratur.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. aug. 2013

af

af

Kirsten Emdal

d. 22. aug. 2013

Bogen henvender sig til Tolkien-fans og studerende, som beskæftiger sig med forfatterens bøger.

Jakob Levinsen er cand.mag. i musikvidenskab og dansk og kendt som en alsidig forfatter og oversætter. Han har bl.a. oversat og bearbejdet Det store Tolkien-leksikon, 2004 og nyoversat Tolkiens bøger. Det er således en forfatter, som har en stor viden indenfor området. Bogen leverer både en indsigt i Tolkiens liv og hans forfatterskab - primært Hobbitten og Ringenes Herre. Forfatteren beskriver dette på engageret og veldokumenteret vis, og bogen kan læses af både begyndere og garvede læsere af Tolkien. Forlaget har valgt at udgive denne nye udgave umiddelbart inden anden del af Peter Jacksons filmatisering af Hobbitten får premiere, hvilket sandsynligvis vil skabe endnu mere interesse for bogen.

Selve indholdet i denne tredje reviderede udgave adskiller sig ikke væsentligt fra de tidligere udgaver. Der er kommet ny undertitel, omslag og forord. Der er medtaget et kort over det nordvestlige Midgård, men ellers er der stadig ingen illustrationer. I modsætning til de tidligere udgaver, så har denne udgave beklageligvis ikke kronologiske noter i margenen i gennemgangen af Ringenes herre. I litteraturhenvisningerne er der også sket meget få ændringer/tilføjelser.

Helte og hobbitter er stadig en meget kompetent indgang til viden om Tolkiens forfatterskab og Ringenes herre, men ikke noget nødvendigt køb, hvis tidligere udgaver haves.


Politiken

d. 2. nov. 2002

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 2. nov. 2002


Berlingske tidende

d. 26. okt. 2002

af

af

Jan Hedegaard

d. 26. okt. 2002


Information

d. 22. okt. 2002

af

af

Christian Monggaard

d. 22. okt. 2002


Jyllands-posten

d. 10. nov. 2002

af

af

Lars Ole Sauerberg

d. 10. nov. 2002


Dagen

d. 25. okt. 2002

af

af

Sune Aagaard

d. 25. okt. 2002


Weekendavisen

d. 25. okt. 2002

af

af

Bo Green Jensen

d. 25. okt. 2002


Kristeligt dagblad

d. 12. dec. 2002

af

af

Lars Tjalve

d. 12. dec. 2002