Bøger / skønlitteratur til børn / romaner


Beskrivelse


Barbarerne fra den anden side af floden har bortført den smukkeste af flokkens piger. Ingen tør tage kampen op med barbarerne, men Spurvens kærlighed til hende giver ham ikke noget valg.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. mar. 2003

af

af

Bodil Pedersen (skole)

d. 28. mar. 2003

I en stramt komponeret form, men med masser af sproglig overdrivelse hører vi fortællingen om en ung drengs manddomsrejse. Hans Hansen har tidligere skrevet mange børne-og ungdomsromaner, der kredser om det at blive voksen. Dette tema videreudvikles her i en fortidig, næsten tidløs ramme. Teksten er meget komprimeret. Der er en vis form for staccato rytme i sproget forårsaget af sætninger uden verber, brug af overvældende mange billeder, gentagelser og tillægsord. Den unge dreng, Spurven, bliver dybt ulykkelig, da barbarer røver den smukke pige, som han er dybt forelsket i. Hun skal ofres, være Dødens brud. Derfor har han intet valg. Han må blive helt. Bogens spænding bygges op omkring, hvorvidt han når at befri hende og overvinde det onde eller ej. Kærligheden vinder. Fortællingens stemningsskift illustreres fint af kontrasten i de mange spændende tegningers farveholdning, der svinger mellem det dystert sorte og det gyldne livgivende. En overskuelig, klassisk fortælling i pocket-format om de store følelser, om kærlighed, liv og død. Unge mellem 13 og 15 vil let kunne identificere sig med hovedpersonerne. Både oplæsning og selvlæsning.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. mar. 2003

af

af

Birgit Hald

d. 28. mar. 2003

Helten er en kort, koncentreret fortælling for alle unge om så væsentlige emner som liv, død og kærlighed samt det at gøre det der må gøres. H.H. kan kunsten at udtrykke sig præcist i korte sætninger og et godt, enkelt sprog, og her har han tilføjet poesi og malende udtryk til den knappe stil, og det giver historien en flot og tæt stemning. Historien er stramt komponeret med enkelte flashback, og miljø- og personbeskrivelser er indirekte og antydes kun for læseren. Bogens layout er lækker, og Lars Gabel har bidraget med smukke, stemningsfulde illustrationer der passer perfekt til fortællingens stil. Handlingen er spændende, enkel og koncentreret om en ung mand kaldet Spurven og "hende", hans store kærlighed, som han i slutningen af historien giver navnet Morgensol. Barbarerne fra den anden side af fjorden har tidligt om morgenen overfaldet bopladsen og bortført pigen. Ingen af mændene tør tage kampen op med barbarerne, så derfor må Spurven selv i al hemmelighed snige sig af sted om natten, ro over fjorden og liste sig ind på barbarernes område for at befri hende. Hun har hele tiden vidst han ville komme, og deres kærlighed er så stærk at barbarerne opgiver deres planer med hende. Spurven og Morgensol kan starte deres eget liv.Informationer og udgaver