Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Hesten og drengen


Beskrivelse


Da drengen Shasta skal sælges som slave, flygter han på en talende Narnia-hest. Under flugten møder han pigen Aravis. Sammen søger de at komme til landet Narnia.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. okt. 2005

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 7. okt. 2005

Narnia-serien udgives her som hardbacks i 3. udgave, og udkommer nu hvor Walt Disney bringer en spillefilmsudgave af Løven, heksen og garderobeskabet i biograferne. Jeg synes stadig, det er en væsentlig og god fantasy historie for børn fra 11 år, til oplæsning fra 7 år. Den handler om kampen mellem det gode og det onde, hvor hovedpersones egne svagheder og styrker konstant bringes i spil. I det første bind Troldmandens nevø skabes landet Narnia og heksen Jadis, kronologisk kommer bogen før Løven, heksen og garderobeskabet, som oprindeligt blev skrevet først, og hvor vi møder Peter, Susan, Edmund og Lucy der finder døren til Narnia i skabet. I de efterfølgende bind hersker børnene i Narnia i Hesten og drengen, og vender tilbage til Narnia i Prins Caspian da onde telmarinere har erobret landet. I de tre sidste bind kommer børnenes fætter, Eustace, ind i historien, hvis tidslinje løber fra 1900 til 1949 i vores tid, men over 2.555 år i dramatisk Narnia tid. Teksten og billederne i de syv bind er identisk med 2. udgaven (1996). Forsiderne er nye. Løven Aslan går vandmærkeagtigt igen på alle forsider, og ellers er forsiderne collageagtige sammensmeltninger med passende fantasy elementer præget af mættede mørkegrønne, blå, røde og gule farver, en til hvert bind. Forsider og fine individuelle 11-12 liniers bagsidetekster er dækkende for indhold.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Verner S. Handesten

d. 19. dec. 2018

Den gode kongesøn er på flugt mod det lykkelige Narnia på en talende hest. Det ser en overgang meget sort ud for ham og hans venner, for den onde kongesøn er lige ved at få overmagten gennem et bagholdsangreb. »Den store løve« har guddommeligt altid været frelsen i de afgørende øjeblikke og er det »og herefter«. Bogen er enklere end de to foregående, derfor vel mere tilgængelig. Anskaffelse i forhold til 1. og 2. bog og deres udlån.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Birgit Madsen

d. 19. dec. 2018

Bind 3 i Narnia-serien er ligesom de foregående bind meget spændende og velskrevet; men historierne er ved at udarte sig til temmelig bloddryppende forestillinger med al for meget kongesludder og patetisk tale. Denne fortælling handler om to børns flugt til Narnia på talende heste. Den hører nok sammen med de øvrige bind, men kan læses uafhængigt af disse. Anskaffelse afhængig af efterspørgsel på bind 1 og 2.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Susanne Thøfner (børn)

d. 18. dec. 2018

Drengen Shasta flygter fra slaveri og pigen Aravis fra et planlagt ægteskab med en ærkeslyngel, og de møder nu hinanden på vej mod Narnia, hvorfra deres 2 talende heste stammer. Da de når tilbyen Tashbaan bliver børnene skilt ad - Shasta bliver antaget for prins Corin af Narnia, som er stukket af, og Aravis bliver genkendt af en af sine veninder. I Tashbaan får børnene nys om etplanlagt angreb på Narnia, og efter mange forviklinger lykkes det dem at slippe ud af byen og blive genforenet. Sammen lykkes det dem i sidste øjeblik ved løven Aslans hjælp at advare Narnia omfaren, så narnianerne vinder krigen, Shasta viser sig at være Corins tvillingebror, der blev bortført som spæd, og alt ender lykkeligt. Et pragtfuldt eventyr i ægte 1001 nats atmosfære, som et kortreferat ikke kan yde retfærdighed. Bogen er 3. bind i Narnia-serien, tidligere udg. på dansk i 69, og har samme udstyr og glimrende nyoversættelse som bind 1 og 2. Ill. er formindskede geng. aforiginalfil, og er i lighedmed bd. 2 pænere trykt end i bd. L Anbefales i samme ex.tal som de 2 foregående bd., til oplæsning fra 9-10 år, selvlæsning fra 11-12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Tredje bd. i Narniaserien foregår i den gode tid, mens de fire børn fra »Heksen, løven og garderobeskabet« er konger og dronninger i Narnia. Fortællingen tager sit udgangspunkt i Calormen, etganske anderledes land mod syd og beretter om drengen Shasta og pigen Aravis, der først hver for sig og siden sammen er på flugt med Narnia som mål. Undervejs får de nys om et planlagt angreb påNarnia og dets gode nabo: Ærkenland, og spændingen stiger i takt med kapløbet mellem advarsel og angreb. Men som i alle gode eventyr har vore venner hjælpere, bl.a. løven Aslan, der også her erkatalysator for en kristen, humanistisk tankegang. Bogen er mere spændende, righoldig og nuanceret, end her kan refereres og vil uden tvivl fange sine læsere ligesom de foregående bd., men kan forøvrigt læses uafhængig af disse. - Sprog og indhold placerer den centralt blandt eventyrromanerne for større børn. Ikke uden grund blev den berømt ved 1. udg. i 50'erne. Den bør tilbydes folk fra5. kl. i udlånet og evt.til oplæsning fra 4. klasse. Opsætningen er rimeligt god, men de små ill. fra originaludg. er meget mørke - næsten »ulæselige«.


Børn & bøger

årg 35, nr 8 (1982)

af

af

Christina

årg 35, nr 8 (1982)


Aarhuus stiftstidende

d. 8. nov. 1982

af

af

e-h

d. 8. nov. 1982


Jyllands-posten

d. 14. mar. 1983

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 14. mar. 1983


Kristeligt dagblad

d. 27. juli 1983

af

af

Lars Tjalve

d. 27. juli 1983