Bøger / faglitteratur / biografier

Hetler : spionen fra højre


Beskrivelse


Om højrefløjsaktivisten Hans Hetlers (1933-1991) liv og skæbne under den kolde krig hvor han blev hyret af Forsvarets Efterretningstjeneste som spion og om det fatale samarbejde der endte med en spionskandale, der rystede det politiske Danmark.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. feb. 2013

af

af

Jacob Holm Krogsøe

d. 6. feb. 2013

Hetler henvender sig både til læsere af den klassiske politiske biografi, men også til læsere der har interesse i den danske presse, spioner og den kolde krig. På folkebibliotekerne vil den dermed ramme en stor målgruppe. Og den kan også formidles som en tragisk og velskrevet skæbnefortælling.

I sin kerne er Hetler fortællingen om den tragiske levemand, pressemand, provokatør og pibesmed Hans Hetler. Men i portrættet af Hetler finder vi også en veldokumenteret skildring af det politiske Danmark i slutningen af 1960'erne og op igennem 1970'erne og starten af 1980'erne. Vi kommer både tæt på det danske pressevæsen, folketinget og den kolde krig. Bogen er spækket med fine fotografier og andre illustrationer, og sammen med et levende sprogbrug bliver bogen en meget underholdende læseoplevelse. Og tragisk. For efter endt gennemlæsning sidder man tilbage med en stor klump i maven. På overfladen kan Hetler fremstå som en klovn, men gennem denne biografi, kommer vi ind under huden på en mand, som dybest set "bare" søgte anderkendelse, og en mand som på godt og ondt har været en vigtig brik i specielt 70'ernes danmarkshistorie.

På flere områder krydser Hetler spor, både i form og indhold, med den fremragende Blekingebanden af Peter Øvig Knudsen, og ellers ville det være oplagt læse Spionen der sladrede - en bog, hvis tilblivelse Hans Hetler spillede en meget central rolle i.

Tragisk, underholdende og formmæssigt elegant biografi, som fortjener et stort udlån.


Berlingske tidende

d. 10. feb. 2013

af

af

Bent Blüdnikow

d. 10. feb. 2013


Kristeligt dagblad

d. 1. mar. 2013

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 1. mar. 2013