Bøger / faglitteratur

Hidden figures


Beskrivelse


Historien om fire afroamerikanske, kvindelige matematikere, der i et raceopdelt USA, alligevel bliver en vigtig del af NASA's rumfartsprogram: Dorothy Vaughan (1910-2008), Mary Jackson (1921-2005), Katherine Johnson (f. 1918) og Christine Darden (f. 1942).

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. jan. 2017

af

af

Allan Thomsen Volhøj

d. 19. jan. 2017

I et delt USA er sorte kvinder med matematiske evner med til at sende den første mand på Månen. Men også på jorden er det med til at forandre fremtiden. Til læsere interesserede i amerikansk historie.

Før Neil Armstrong gik på månen, var en gruppe kvindelige sorte matematikere med til at beregne de tal, der sendte raketter og astronauter ud i rummet. I denne bog af Margot Lee Shetterly får vi historien om Dorothy Vaughn, Mary Jackson, Katherine Johnson og Christine Darden. Fælles for dem alle er at de er sorte kvindelige matematikere der får arbejde i en ingeniørverden præget af hvide mænd. I tiden efter 2. verdenskrig er USA stadig et delt land mellem sorte og hvide, men da der er mangel på arbejdskraft får kvinderne lov til at arbejde på NASA's rumprogram. Bogen skifter mellem at følge de fire kvinder og deres liv både på arbejde og derhjemme. Den er baseret på en virkelig historie og er også lavet som film. Der er et omfattende noteapparat og enkelte billeder. Nikolaj Kvistgaard Johansen har oversat.

Shetterlys stil er meget beskrivende og er en mellemting mellem en historiebog og biografi. Bogen tager udgangspunkt i nogle enkelte kvinders fortællinger og får på den måde fortalt den store historie om race og kvindekamp i USA.

Man kan også læse om sortes historie i Det sorte USANiceville, og på mange måder minder bogen også om Stocketts NicevilleMan kan også læse om sortes historie i Det sorte USA, og på mange måder minder bogen også om Stocketts .