Bøger / skønlitteratur / roman

Himmerige og helvede


Beskrivelse


En poetisk skæbnefortælling om naturens kræfter og livets store spørgsmål. Historien foregår for hundrede år siden på vestkysten af Island på en isoleret fiskeplads inde i en lille fjord omgivet af høje fjelde. Drengen og hans ven Bardur ror sammen med fire andre mænd ud i en åben fiskebåd en mørk og iskold martsnat for at fiske torsk langt ude på fjorden.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. aug. 2010

af

af

Kirsten Katholm

d. 19. aug. 2010

Roman for læsere af nordiske romaner som tematiserer naturens kræfter i en poetisk sammenhæng med livets store spørgsmål.

Historien forgår for hundrede år siden på vestkysten af Island på en isoleret fiskeplads inde i en lille fjord omgivet af høje fjelde. Drengen og hans ven Bardur ror sammen med fire andre mænd ud i en åben fiskebåd en mørk og iskold martsnat for at fiske torsk langt ude på fjorden. Da de rækker ud efter deres skindanorakker, opdager Bardur, at han har glemt sin, og kulden bliver dødbringende for ham. Han har lige læst Miltons Det tabte paradis og har hovedet fyldt med digte, som han søger at huske, for at kunne citere dem for drengen, under det barske og farefulde fiskeri. Da fiskerne kommer i land med den døde Bardur, vælger drengen at vandre en farefyldt tur til byen, fordi han nu er ligeglad med at leve, da han tidligere har mistet sin familie og nu også sin bedste ven.

Forfatteren (f. 1963) har skrevet flere romaner, noveller og digte, og på dansk udkom i 2009 Sommerlys og så kommer natten. Himmel og helvede ligner i indhold og sprogtone denne roman og er med sin velskrevne og poetiske prosa i stil med en nordatlantisk tradition som fx hos William Heinesen og Halldor Laxness.

Det poetiske og velskrevne sprog er skrevet med patos og inderlighed både i de konkrete og sanselige beskrivelser. En barsk, gribende, smuk og dramatisk skæbnefortælling om naturens kræfter, når havet og kulden er dødbringende.


litteratursiden.dk

d. 13. sep. 2010

af

af

Helle Regitze Boesen

d. 13. sep. 2010

Den fisker der tager på havet uden sin skindanorak, er dødsdømt – og så på grund af digte med den fatale titel, ’Det tabte paradis’. Den alvidende fortæller fra ’Sommerlys og så kommer natten’ har fle...


Berlingske tidende

d. 17. aug. 2010

af

af

Jens Andersen

d. 17. aug. 2010


Jyllands-posten

d. 4. sep. 2010

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 4. sep. 2010


Information

d. 20. aug. 2010

af

af

Torben Brostrøm

d. 20. aug. 2010


Kristeligt dagblad

d. 8. sep. 2010

af

af

Anders Juhl Rasmussen

d. 8. sep. 2010


Weekendavisen

d. 13. aug. 2010

af

af

Iben Tandgaard

d. 13. aug. 2010


Standart

Årg. 24, nr. 4 (2010)

af

af

Jakob Holm

Årg. 24, nr. 4 (2010)