Bøger / skønlitteratur / noveller

Himmerlandshistorier. Bind 1


Beskrivelse


Noveller. Fortællinger fra det gamle bondesamfund, som var præget af århundreders traditioner og dyder. Der er skildringer af stoute, stædige, sindrige og sære personer, men også originaler som Tordenkalven og Ane med sin ensomme ko.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. jan. 2018

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 10. jan. 2018

"Himmerlandshistorier" hører til blandt kronjuvelerne i dansk litteratur, og her udgives de i en tekstkommenteret udgave i serien "Danske klassikere". Uomgængelig for alle, der elsker litteratur.

Det danske Sprog- og litteraturselskab udgiver nu i deres klassikerserie Johannes V. Jensens "Himmerlandshistorier" i to bind. Bagerst i bøgerne finder man forklaringer på gamle ord og udtryk, ligesom stednavne og personer uddybes. Oprindeligt blev historierne udgivet i tre forskellige bøger, der først efterfølgende blev samlet i én bog. I bind to beskrives udgivelseshistorien i en større artikel, hvor der også omtales de oversættelser, de er udkommet i, men her mangler dog de russiske fra 1989 og 2000. Argumenterne i Nobelkomiteen for at tildele Johannes V. Jensen litteraturprisen i 1944 redegøres der også for, og her vejede "Himmerlandshistorier" tungt. Omslaget kan foldes ud som en plakat.

Med fortællinger af så fornem sproglig karat og levende beskrivelser, så vænner man sig hurtigt til den "autentiske tekst uden modernisering", hvor navneordene er skrevet med stort og å med aa. Prima boghåndværk i høj kvalitet, og hver bog har to nyttige og smukke læsebånd i hver sin farve.

HimmerlandshistorierEn himmerlandsk mundfuld12 Himmerlandshistorier (Ved Aage Marcus) er senest udkommet i 22. udgave ved Aage Marcus. I 2010 udgav Johannes Møllehave 2010 et udvalg af på CD, og samtidigt kommenterede og fortolkede han fortællingerne, En himmerlandsk mundfuldHimmerlandshistorier (Ved Aage Marcus) er senest udkommet i 22. udgave ved Aage Marcus. I 2010 udgav Johannes Møllehave 2010 et udvalg af Himmerlandshistorier på CD, og samtidigt kommenterede og fortolkede han fortællingerne, En himmerlandsk mundfuld.


Kristeligt dagblad

d. 9. feb. 2018

af

af

Lars Handesten

d. 9. feb. 2018


Weekendavisen

d. 16. feb. 2018

af

af

Linea Maja Ernst

d. 16. feb. 2018