Bøger / faglitteratur

Himmlers herrefolk : jagten på den ariske races oprindelse


Beskrivelse


Heinrich Himmlers teorier om racerenhed og den ariske races opståen, hans grundlæggelse af forskningsinstituttet Ahnenerbe i Berlin 1935 og dettes rolle i holocaust.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Carsten Güllich-Nørby

2008

Der er stor og voksende interesse for 2. verdenskrig, og ikke mindst som her for de uhyggelige og skræmmende pseudovidenskabelige forudsætninger for fænomenet "Det tredje Rige". Opgavebrug fra gymnasieniveau.

Den engelske videnskabsjournalist er dykket dybt i ned i de nazistiske arkiver og præsenterer en både fascinerende og uhyggelig blanding af pænt sagt fantasifuld forskning og gold galimatias. Et kulørt sammensurium af fallerede forskere, fantaster og historieforvanskere samledes i 1935 i et såkaldt forskningsinstitut kaldet "Ahnenerbe". Himmlers mål med dette udadtil forskningsseriøse institut er at bevise eksistensen af en nordisk-gemansk race, "arierne", og dermed legitimere alt der følger. Man foretager bl.a. ekspeditioner efter helleristninger i Bohuslän og til Tibet. Et godt eksempel på karakteren af forskningen er den skrøbelige teori om de moselig, man dengang finder rundt omkring i Europa. Disse moselig er ofte bestialsk henrettet, og en af Himmlers forskere mener, at henrettelserne dengang blandt de germanske stammefolk naturligvis er foregået som en slags racemæssige udlugning af homoseksuelle. En teori, der falder i god germansk jord hos Himmler som leder af SS og den forskruede hjerne bag koncentrationslejrene.

Af andre nyere bøger om nogle af de samme emner er også Dan Andersen ligeså glimrende Nazimyter fra 2007.

Kan læses bredt, spændende som en detaljeret spændingsroman, men med en historisk virkelighed, som ofte overgår nogen fiktion.


Kristeligt dagblad

d. 8. maj 2008

af

af

Aage Trommer

d. 8. maj 2008


Jyllands-posten

d. 8. maj 2008

af

af

Anders Raahauge

d. 8. maj 2008


Jyllands-posten

d. 29. maj 2008

af

af

Bent Jensen

d. 29. maj 2008


Bogmarkedet

Årg. 154, nr. 11 (2008)

af

af

Hans Elfelt Bonnesen

Årg. 154, nr. 11 (2008)