Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Hinandens verden : ledsager til K.E. Løgstrup: Den etiske fordring


Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. nov. 2011

af

af

Conni Boll Christensen

d. 29. nov. 2011

De to akademiske værker er en ledsager og et kompendium til K.E. Løgstrups (1905-1981) evigt aktuelle og mest kendte bog Den etiske fordring (herefter DEF) fra 1956. Henvender sig til Løgstrup-forskere, studerende, studiekredse og alment interesserede lånere.

Værkerne udgives i serien Løgstrup biblioteket og er skrevet af David Bugge, som er lektor i etik og religionsfilosofi ved Aarhus Universitet, hvor Løgstrup var professor fra 1943-1975. Ledsageren med titlen Hinandens verden indeholder glimrende forbemærkninger og følger opbygningen i DEF. I prosaform og trin for trin analyseres, forklares, perspektiveres og diskuteres argumentationsgangen i DEF. Kompendiet fungerer som et opslagsværk og giver i punktform en kort og præcis oversigt i hovedtankerne i DEF. Kan bruges af både førstegangslæseren og som en hurtig repetition af større eller mindre dele af bogen.

DEF er kommet i flere udgaver, senest 4. udgave med et fint efterskrift af Hans Fink. Jeg har kigget i 2. udgaven fra 1991 med forord af Pia Tafdrup, hun henviser bl.a. til "Bogens verden" fra 1957, hvor der stod: "Man ikke skal forvente, at læserne vil stå i kø for sikre sig bogen". Værket er behandlet i mange sammenhænge, fx i Livtag med den etiske fordring, 2007, hvor en række Løgstrup-kendere behandler forskellige temaer.

Løgstrups tanker om forholdet mellem mennesker er stadig aktuelle. Nærværende akademiske udgivelser letter tilgangen til DEF og bør anskaffes af større biblioteker.


Filosofiske anmeldelser [online]

Årg. 1, nr. 2 (2013)

af

af

Bjørn Rabjerg

Årg. 1, nr. 2 (2013)


Jyllands-posten

d. 30. dec. 2011

af

af

Henrik Gade Jensen

d. 30. dec. 2011