Bøger / faglitteratur / opskrifter

Historisk kogebog : kogekunst i Danmark 1616-1910


Beskrivelse


Pioneren inden for dansk madhistorie har sammenskrevet og ajourført bogserien fra 1970'erne, som med grundlag i de gamle kogebøger fra 1616 og frem til 1910 tegner de store udviklingslinier i dansk kogekunst, dens praktiske forudsætninger og mangfoldige detaljer. Nye kapitler handler om kogebøgerne og deres forfattere samt om historisk madlavning i et moderne køkken. Illustreret med samtidige malerier, stik og tegninger. Adskillige ordret gengivne opskrifter (med moderne mål- og vægtangivelser).

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. nov. 2013

af

af

Camilla Sejerøe

d. 5. nov. 2013

Som titlen mere end antyder, er der her tale om en historisk kogebog af de mere seriøse. Den har karakter af videnskabeligt værk, den er grundig og ridser danskernes madhistorie op siden 1616, hvor den første danske kogebog udkom. Den er til de meget interesserede eller til dem, der mangler en bestemt historisk opskrift.

Else-Marie Boyhus er historiker og har siden 1987 været medlem af Det Danske Gastronomiske Akademi. Hun har udgivet adskillige bøger om mad. Bogen her er bygget op, så der både er historiske facts og opskrifter i hvert kapitel. Først et kapitel om køkkenet, så kommer der forskellige tilberedningsmetoder, et kapitel om komfuralderen. Sidst en gennemgang af de anvendte kogebøger og kilder, litteratur og registre, også over de enkelte retter. Bogen er rigt illustreret med fotos af både køkkener, retter og kogebøger.

Bi Skårup har skrevet en del om historisk mad, men mest med fokus i middelalderen. Desuden har vi i bibliotekerne stadig nogen af de gennemgåede værker, fx Madame Mangor og Frk. Jensen.

Et stort og dejligt historisk værk med meget guf til de historisk interesserede kogekunstnere.


Fagbladet folkeskolen [online]

d. 13. jan. 2014

af

af

Winnie From Thesbøl

d. 13. jan. 2014


Berlingske tidende

d. 25. jan. 2014

af

af

Jørgen Johansen

d. 25. jan. 2014