Bøger / faglitteratur

Hitlers vikinger : historien om det skandinaviske Waffen-SS : legionerne, SS-Wiking og SS-Nordland


Beskrivelse


Om skandinaver, der kæmpede under Hitlers hagekorsfaner gennem 2. verdenskrig. Om hvad der inspirerede dem til at melde sig og om de slag, de deltog i. Bogen bygger på forfatterens interviews med overlevende veteraner.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. dec. 2011

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 15. dec. 2011

På baggrund af den store lånerinteresse for bøger om 2. verdenskrig, vil der også være mange læsere til Triggs bog om de skandinaver, der meldte sig frivilligt til fx Frikorps Danmark.

Den engelske militærhistoriker, Jonathan Trigg, har som en del af grundlaget for sin bog interviewet nogle af de danske, norske og svenske soldater, der meldte sig frivilligt til Hitlertysklands Waffen-SS. Disse navne ses ikke optræde i den øvrige litteratur om emnet. For langt hovedparten af dem var det mere et stærkt ønske om at støtte op om Finlands krig mod det invaderende Sovjet, end det afspejlede en pronazistisk holdning. De forskellige enheder, der inkorporerede de skandinaviske frivillige, skiftede navne i krigens løb, og dette noget indviklede forløb skildres detaljeret i bogen, der også fortæller om de yderst dramatiske krigsindsatser, enhederne tog del i. Prima forlagsarbejde med en sikker oversættelse, der yderligere støttes af et godt stikordsregister og appendikser med oversigt over fx organiseringen af Waffen-SS. Manglende kort er dog et stort minus.

Trigg læser åbenbart ikke noget skandinavisk sprog, for i sin litteraturliste henviser han kun til engelsk- og tysksproget materiale. Derfor er der fx ikke henvist til det danske standardværk om emnet, nemlig Under hagekors og Dannebrog af Claus Bundgård Christensen et al.

Det omfattende emne får med Triggs bog et yderligere interessant perspektiv med beskrivelserne af de frivillige i de øvrige skandinaviske lande.


Weekendavisen

d. 13. jan. 2012

af

af

Claus Bundgaard Christensen

d. 13. jan. 2012Informationer og udgaver