Bøger / skønlitteratur / roman

Hjem


Beskrivelse


Da den marokkanske indvandrer Mohammed bliver pensioneret fra sit arbejde ved et samlebånd i Frankrig, mister tilværelsen retning. Han er analfabet, kan ikke rigtig begå sig i det franske samfund og har mistet kontakten til sine voksne børn, som er blevet alt for franske. Sammen med sin kone tager Mohammed tilbage til landsbyen i Marokko, hvor han håber at kunne samle sin familie.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. sep. 2010

af

af

Lone Krøgh

d. 6. sep. 2010

Lavmælt og hjerteskærende roman om eksilets fremmedgjorthed. Den kan læses som en universel skildring af kultursammenstød og tab af identitet eller for pålydende om en ældre marokkaner i Frankrig. Fin forside.

Mohammed stammer fra Marokko, men har i mange år boet i Frankrig, hvor han har været en stabil arbejdskraft ved et samlebånd. Nu skal han pensioneres og med tabet af arbejdspladsen, mister Mohammed meningen med sit liv i Frankrig. Han er muslim, analfabet, taler dårligt fransk, bor i en ghetto med sin kone og har mistet kontakten med sine voksne børn, som er blevet alt for franske. Sammen med sin kone tager Mohammed tilbage til sin landsby i Marokko, hvor han i alle sine ferier har bygget på et hus. Han håber at samle familien i huset, men da ingen af børnene dukker op, sætter han sig i stedet bogstaveligt talt til at dø i en stol. Det er en meget velskrevet lille roman, hvor man næsten får ondt af den godtroende og på alle måder fortabte Mohammed.

Hjem ligger i forlængelse af Tahar Ben Jellouns øvrige forfatterskab og kan anvendes på linje hermed. Ben Jelloun er født i Marokko i 1944 og har boet i Frankrig i mange år.

Lavmælt og knugende lille roman om eksilets drama skildret gennem stilfærdig, ældre og fremmedgjort marokkaner i Frankrig. En fin roman, der nuancerer indvandreres situation.


litteratursiden.dk

d. 24. apr. 2014

af

af

Dinna A. Madsen

d. 24. apr. 2014

Tankerne flyver af sted i romanen Hjem, hvor Tahar Ben Jelloun udfolder en eftertænksom og tankevækkende historie om at finde sig selv og sin plads i både tilværelsen og i verden. For alle os, der kun...


Berlingske tidende

d. 1. okt. 2010

af

af

Eva Pohl

d. 1. okt. 2010


Jyllands-posten

d. 30. sep. 2010

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 30. sep. 2010


Cultures

Nr. 6 (2011)

af

af

Ivan Rod

Nr. 6 (2011)