Bøger / faglitteratur

Hjernen styrer smerterne : sådan styrer du hjernen


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. apr. 2014

af

af

Mette Fersum

d. 9. apr. 2014

En fagbog primært til mennesker med interesse for, hvordan man kan påvirke smerter. Kan også læses af pårørende og behandlere.

M.I. og G.E er hhv. journalist og hjerneforsker i Sverige. Bogen handler om smertelindring og hvad smerter gør ved os. Smerterne sidder i hjernen, uanset hvad der udløser dem. Når et menneske rammes af langvarige smerter får det stor betydning for den smerteramtes liv. Forfatterne beskriver hvad der sker i hjernen og nervesystemet, når smerterne bliver ved med at være der. Der er mange gode råd til, hvad man selv kan gøre, og hvilke forskellige behandlingsformer der kan anbefales. Der er bl.a. adfærdsterapi, motion, afspænding, massage og viden om smerter. De gør meget ud af at beskrive at det er "dig" der har smerterne, og det er vigtigt at få sat ord på alle de følelser og fakta, der er omkring det. Det gælder om at finde årsagen til smerterne, men det gælder også om at bryde en ond cirkel og hjælpe patienterne til at få følelsen af kontrol over smerterne. Der er desuden et rigtig fint afsnit om palliativ smertebehandling. Bogen er skrevet med den brede pensel og beskriver dels forskningen og i forskellige cases beskrives behandling ved fx fibromyalgi, ledegigt, migræne, fødsel osv.

I stil med Smertepatient i praksis, 2013, og Når det gør ondt hele tiden, 2013, med fokus på livsstil, positiv tænkning, kost osv.

En relativt nemt læst bog om smerter og smertebehandling. Det er interessant læsning.


Sygeplejersken

Årg. 114, nr. 12 (2014)

af

af

Anita Johnsen

Årg. 114, nr. 12 (2014)