Bøger / faglitteratur

Holocaust : mordet på de europæiske jøder


Beskrivelse


Om forfølgelsen og udryddelsen af de europæiske jøder 1933-1945, belysning af årsagerne til de store nationale variationer i dødstallene og beskrivelse af forholdene for jøderne i Danmark.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. jan. 2015

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 16. jan. 2015

Velskrevet, lettilgængelig og tankevækkende bog om forfølgelsen og udryddelsen af de europæiske jøder 1933-1945. Til læsere af holocaust-litteratur og velegnet til opgaveskrivning på gymnasieniveau.

Med Hitlers magtovertagelse 1933 blev antisemitismen statsideologi. "Lov" og vold gik herefter hånd i hånd i en proces, der løbende blev skærpet, startende med "moderate" tiltag som fx forfølgelse af jøder, beslaglæggelse af jødiske virksomheder, vedtagelse af Nürnberglovene i 1935 og Krystalnatten i 1938. Formålet var at få jøderne til at udvandre fra Tyskland. Fra 1941 eskalerer jødepolitikken med folkedrab på de sovjetiske og polske jøder og efterfølgende på alle de jøder, der var inden for rækkevidde. Forfatteren diskuterer herefter årsagerne til de store nationale variationer i dødstallene og slutter med en beskrivelse af forholdene for jøderne i Danmark. Bogen inddrager nyere forskning. Illustreret med sort-hvide fotos og med litteraturliste og personregister. Palle Andersen er historiker, tilknyttet Historisk Samling fra Besættelsestiden.

Andersen maler med den brede pensel og kombinerer løbende den historiske fortælling med samtidige kildecitater, hvilket fungerer rigtig godt.

I forhold til Andersens tidligere HolocaustHolocaustVejen til Auschwitz indeholder nærværende bog væsentligt nyt og inddrager nyere forskning. Om samme emne, fx Halvas Bjerres og Lammers' Vejen til Auschwitz, begge er dog lettere læstI forhold til Andersens tidligere indeholder nærværende bog væsentligt nyt og inddrager nyere forskning. Om samme emne, fx Halvas Bjerres og Lammers' Vejen til Auschwitz, begge er dog lettere læstI forhold til Andersens tidligere Holocaust indeholder nærværende bog væsentligt nyt og inddrager nyere forskning. Om samme emne, fx Halvas Bjerres Holocaust og Lammers' , begge er dog lettere læst.


Bibliotekernes vurdering

d. 31. mar. 2020

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 31. mar. 2020

Solidt oversigtsværk om mordet på de europæiske jøder 1933-1945. Til interesserede i 2. verdenskrig og velegnet til opgaveskrivning på gymnasieniveau.

Palle Andersen er historiker og manden bag en række værker om Holocaust. Bogen åbner med en beskrivelse af europæisk antisemitisme gennem tiden og redegør herefter for den nazistiske ideologi og jødernes situation i 1933 samt en billedanalyse af propagandaplakaten "Der Ewige Jude" fra 1937. Herefter gennemgår bogen de mange aspekter forbundet med holocaust, fra nazisternes magtovertagelse og indførelsens af Nürnberglovene i 1935 over udførelsen af udryddelsen af jøderne i forskellige europæiske lande til jødernes forhold under og efter samarbejdspolitiken i Danmark. Undervejs en række kortbiografier om nøglepersoner, bl.a. Adolf Hitler, Victor Klemperer og Adolf Eichmann. Med hovedsageligt sort-hvide illustrationer. Med appendiks, noter og litteraturliste.

Tilgængelig og letlæst bog, der giver en god indføring i holocaust. Andersen besidder tydeligvis en enorm viden på området, som han formidler så alle kan være med. Bogen indeholder også et glimrende tillæg "Sidste jøde i Vinnitsa", hvor Jens Ellekær knytter nogle interessante bemærkninger til fotodokumentationen af Holocaust. Alt i alt en vellykket bog, der bringer læserne et skridt tættere på at forstå det nærmest ufattelige fænomen Holocaust.

Redigeret genudgivelse af forfatterens Holocaust fra 2015 med flere tilføjelser og ændringer.


Berlingske tidende

d. 26. jan. 2015

af

af

Bent Blüdnikow

d. 26. jan. 2015


1066

Årg. 32, nr. 3 (2002)

af

af

Dorthe Seifert

Årg. 32, nr. 3 (2002)


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 226 (2020)

af

af

Jørgen Lassen

Nr. 226 (2020)