Bøger / faglitteratur

Hornsletgruppen : en modtagegruppe i provinsen


Beskrivelse


Om modstandsgruppen Hornsletruppen, der opererede fra 1943 og frem til befrielsen i 1945.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. dec. 2014

af

af

Dorte Tissot Hansen

d. 15. dec. 2014

Hornsletgruppen er en søsterorganisation til Hvidstengruppen og bogen henvender sig til alle med interesse for den danske modstandsbevægelses arbejde i det østjyske under 2. verdenskrig.

Forfatteren er journalist, lokalpolitiker og bosat på Syddjurs. Med udgangspunkt i lægefamilien Baastrup Thomsen fra Hornslet berettes om modstandsarbejdet i den lille østjyske by. Hornsletgruppen er en af de første i området, og da den første gruppe afsløres og anholdes opstår spontant en anden gruppe, der igen senere afløses af en tredje gruppe. Hovedvægten er lagt på fortællingen om de enkelte nedkastninger og det praktiske modstandsarbejde, men også de enkelte medlemmers historie og videre skæbne belyses. Bogens sidste 50 sider består af interviews med personer, der boede i Hornslet under krigen, både deltagere i modstandsbevægelsen, familiemedlemmer og naboer. Bagerst litteraturliste. Illustreret med sort/hvide fotos.

Der er nogle sproglige fejl, men bortset fra det, er det en vigtig og interessant fortælling om en af de mest markante modstandsgrupper i Jylland, der fortjener at blive husket.

Bøger om 2. verdenskrig kommer der mange af, men der er ikke udgivet andre samlede fremstillinger om Hornsletgruppens arbejde. I Ti danske Lægers Erindringer fra Frihedskampen fra 1946 findes bidrag fra lægefamilien Baastrup Thomsen.


Kristeligt dagblad

d. 14. apr. 2015

af

af

Claus Grymer

d. 14. apr. 2015