Bøger / faglitteratur

Hotel Donau : essays fra det andet Europa


Beskrivelse


Et kulturelt og politisk signalement af forholdene i Østeuropa efter 1945 skildret gennem kunstnernes og de intellektuelles vilkår.

Anmeldelser (18)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Torben Wendelboe

d. 18. dec. 2018

Landene omkring Donau, det andet Europa, Østeuropa, Centraleuropa, vore fjerne naboer. Barfoed har som journalist berejst dem, og han har kontakt med mange navnlig kulturpersonligheder i disselande. Bogen indeholder 6 store essays om DDR, Polen, Ungarn, Rumænien, Tjekkoslovakiet - og naturligvis: i baggrunden hele tiden: Rusland, men kun i baggrunden. Barfoed lægger vægt på, at det erså vigtigt for os at forstå befolkningen i disse lande, og det kan man jo kun give ham ret i, og han formidler godt. Han kan give præcise øjebliksskildringer fra byer og landskaber, og han kantrække historiske og politiske baggrunde op, analysere, og han kan gengive samtaler med mange forfattere, navnlig, typisk folk, der lever i myndighedernes unåde eller i hvert fald søgelys. Detgiver i mange tilfælde også baggrund for at stille Øst og Vest op mod hinanden, give plusser og minusser til begge sider. Størst indtryk gør måske stykket om tragedien Rumænien, måske samtalen medWolf Biermann, måskehelhedsindtrykket af det hemmelighedskræmmeri, disse samtaler involverer. Litterært bedst er stykket om Barfoeds arrestation og udvisning, da han i 1986 var i Prag for atoverrække Charta 77 Dagens Nyheters og Politikens Frihedspris. Det ergodt skrevet: Røde ører i CSSR. Vedkommende og vellykket bog om emnet, der kan læses af alle interesserede.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Torben Wendelboe

d. 5. apr. 2019

Landene omkring Donau, det andet Europa, Østeuropa, Centraleuropa, vore fjerne naboer. Barfoed har som journalist berejst dem, og han har kontakt med mange navnlig kulturpersonligheder i disse lande. Bogen indeholder 6 store essays om DDR, Polen, Ungarn, Rumænien, Tjekkoslovakiet - og naturligvis: i baggrunden hele tiden: Rusland, men kun i baggrunden. Barfoed lægger vægt på, at det er så vigtigt for os at forstå befolkningen i disse lande, og det kan man jo kun give ham ret i, og han formidler godt. Han kan give præcise øjebliksskildringer fra byer og og landskaber, og han kan trække historiske og politiske baggrunde op, analysere, og han kan gengive samtaler med mange forfattere, navnlig, typisk folk, der lever i myndighedernes unåde eller i hvert fald søgelys. Det giver i mange tilfælde også baggrund for at stille Øst og Vest op mod hinanden, give plusser og minusser til begge sider. Størst indtryk gør måske stykket om tragedien Rumænien, måske samtalen med WolfBiermann,måskehelhedsindtrykket af det hemmelighedskræmmeri, disse samtaler involverer. Litterært bedst er stykket om Barfoeds arrestation og udvisning, da han i 1986 var i Prag for at overrække Charta 77 Dagens Nyheters og Politikens Frihedspris. Det er godt skrevet: Røde ører i CSSR. Vedkommende og vellykket bog om emnet, der kan læses af alle interesserede.


Bibliotekernes vurdering

d. 21. aug. 2017

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 21. aug. 2017

Beskrivelse af forholdene i Østeuropa som de så ud et år før murens fald, her genudgivet med en række uddybende og forklarende noter. Meget interessant for alle, der følger med i europæisk samtidshistorie.

Forfatter Niels Barfoed havde et bredt kontaktnet blandt dissidenterne i Østeuropa inden murens fald i 1989. Det fortæller han om på baggrund af sine rejser rundt i det tidligere DDR, Tjekkoslovakiet, Polen, Ungarn og Rumænien. Bogen Hotel Donau udkom 1. gang i 1988, og dengang kunne Barfoed og hans samtalepartnere ikke forestille sig, at alt blev forandret kun et år senere. Barfoed har kommenteret sine rejseskildringer med noter og forklaringer, der særligt retter sig til nutidens læsere, der knapt eller end ikke var født for 30 år siden. Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen har skrevet et forord til den nye udgave, der også er udstyret med et navneregister.

Det er ganske tankevækkende at læse Niels Barfoeds 30 år gamle artikler og rejsebreve fra en del af Europa med grænsebomme, sikkerhedspoliti og totalitær tankegang. Så fjernt og alligevel så nært.

Anne Appelbaums JerntæppetPladser og politikEuropæerne og Jan Jakob Floryans Pladser og politik beskriver også landene i Østblokken. Per Nyholm fra Jyllands-Posten har også rejst meget i Østeuropa, og det skriver han om i EuropæerneAnne Appelbaums Jerntæppet og Jan Jakob Floryans beskriver også landene i Østblokken. Per Nyholm fra Jyllands-Posten har også rejst meget i Østeuropa, og det skriver han om i EuropæerneAnne Appelbaums Jerntæppet og Jan Jakob Floryans Pladser og politik beskriver også landene i Østblokken. Per Nyholm fra Jyllands-Posten har også rejst meget i Østeuropa, og det skriver han om i .


Weekendavisen

d. 18. aug. 2017

af

af

Klaus Rothstein

d. 18. aug. 2017


Information

d. 28. aug. 2017

af

af

Marianne Eskebæk Larsen

d. 28. aug. 2017


Land & folk

d. 2. juni 1988

af

af

Kurt Dahl

d. 2. juni 1988


Fredag

årg 3, nr 18 (1988)

af

af

Per Øhrgaard

årg 3, nr 18 (1988)


Berlingske tidende

d. 17. maj 1988

af

af

Jens Kistrup

d. 17. maj 1988


Vestkysten

d. 16. maj 1988

af

af

Erik H. Madsen

d. 16. maj 1988


Politiken

d. 26. apr. 1988

af

af

Mary Dau

d. 26. apr. 1988


Dansk noter

1989, nr. 4

af

af

Jan Zimmerman

1989, nr. 4


Aarhuus stiftstidende

d. 11. juni 1988

af

af

Jens Henneberg

d. 11. juni 1988


Weekendavisen

d. 13. maj 1988

af

af

Peter Ravn

d. 13. maj 1988


Information

d. 28. apr. 1988

af

af

Sørenn Schou

d. 28. apr. 1988


Jyllands-posten

d. 14. juni 1988

af

af

Bent Jensen

d. 14. juni 1988


Hug!

årg 11, nr 52 (1988)

af

af

Jørgen Bonde Jensen

årg 11, nr 52 (1988)