Bøger / faglitteratur / essays

Hovedspringere : om mennesker på flugt og kunsten at modstå tyngdekraftens fristelse


Beskrivelse


Essay, der argumenterer for, at vi ser flygtningen som et menneske, der er nødsaget til at tage et hovedspring ud i uvisheden - ofte med livet som indsats. Ingen er født som flygtning, men som et menneske. Her sættes flygtningebegrebet under en menneskelig lup.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. maj 2019

af

af

Jytte Bræmer

d. 9. maj 2019

115 korte kapitler danner tilsammen et langt essay, hvor forfatteren Carsten Jensen argumenterer for, at vi ser flygtningen som et menneske, der er nødsaget til at tage et hovedspring ud i uvisheden - ofte med livet som indsats. Et personligt og passioneret indlæg i flygtningedebatten henvendt til politikere og alle borgere, der interesserer sig for samfundet og deres medmennesker.

Flygtninge bliver ofte beskrevet som en anonym masse i den offentlige debat. Men ingen er født som flygtning, men som et menneske. Carsten Jensen bruger sine personlige oplevelser fra sit journalistiske virke i mange egne af verden til at sætte flygtningebegrebet under en menneskelig lup. Han anvender sit store litterære kendskab til at rammesætte et humanistisk syn på et problem, der som oftest præges af en politisk og økonomisk retorik. Han sætter navne på fra den afghanske Zabi, der har fået afslag på asyl til fodboldspilleren Nadia Nadim. Han beskriver hverdagsdemokraterne fra en gymnasierektor i Nyborg til varehuschefen i Føtex, der nægtede at lade en kunde få opfyldt ønsket om blive betjent af en kvinde uden tørklæde.

Det er en anderledes måde at tilgå og forholde sig til flygtningesituationen på. Det er både en kulturhistorisk og humanistisk forståelsesramme, som den altid velskrivende forfatter præsenterer os for her.

Der er mange debatbøger om emnet. Integration i serien "Tænkepauser" er et af de nyere bud, men CJ har en essayistisk form, der gør bogen særlig.


litteratursiden.dk

d. 17. juli 2019

af

af

Per Eilif Månson

d. 17. juli 2019

Jensen er en markant stemme i indvandrerdebatten og her med en række ætsende skarpe essays, der hudfletter den gængse danske holdning til flygtninge. Vi får både serveret enkelte skæbner og svagheder ...


Berlingske tidende

d. 13. maj 2019

af

af

Mikkel Andersson

d. 13. maj 2019


Kristeligt dagblad

d. 14. maj 2019

af

af

Jes Fabricius Møller

d. 14. maj 2019


Weekendavisen

d. 29. maj 2019

af

af

Johanne Thorup Dalgaard

d. 29. maj 2019