Bøger / faglitteratur / registranter

Huse i Tibirke Bakker


Beskrivelse


Skildring af bakkernes udvikling som feriehusområde og registrering af områdets bygninger fra perioden 1900 til 2010.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. jan. 2011

af

af

Anny Skov Madsen

d. 14. jan. 2011

Det flotte værk er for bygningshistorisk interesserede, arkitekter og planlæggere, men bogen formidler så kyndigt at alle kan være med.

Tibirke Bakker i Nordsjælland er et godt eksempel på et planlagt feriehusområde, idet der allerede i 1916 kom fredninger og deklarationer, der gjorde at området også i dag er et attraktivt mål for naturelskere. Kendte arkitekter som V. Lauritsen og Mogens Lassen har været med til at påvirke den vellykkede udvikling, og kendte forfattere som Johs. V. Jensen og H. H. Seedorf har boet i området og beskrevet det på forskellige måder. Bogen giver et kort historisk rids af området og bebyggelsen. Vægten er lagt på en gennemgang af ca. 70 huse. For hvert hus er der en bygningshistorisk beskrivelse, husets relationer til landskabet, bygningstegninger, fotografier, arkitekt og ejerforhold. Forfatteren T. Dahl er arkitekt.

Bogen udkom første gang i 1989, som et forskningsprojekt ved Arkitektskolen. 2.udgaven er kraftigt udvidet og nyrevideret, så alle oplysninger er ført ajour til 2010.

Et vellykket værk der fortæller enkelt og visuelt om et fredet område i Nordsjælland fra ca. 1900 til i dag. Et område hvor det i sjælden grad er lykkedes at fastholde en god bebyggelsesplan, samtidig med at landskabsformen med bakkerne og de fine udsigter er intakte. På alle måder en inspirerende bog for fagfolk, men samtidig formår den at skabe interesse for emnet, så mange vil kunne læse med.


Arkitekten

Årg. 113, nr. 1 (2011)

af

af

ln

Årg. 113, nr. 1 (2011)