Bøger / skønlitteratur til børn

Husker du, Jonathan


Beskrivelse


Tegneserie i farver. En ung mand, der er indlagt på en psykiatrisk klinik for hukommelsestab, flygter fra Klinikken og drager ind i det lukkede Tibet, hvor de vilde Khamba-krigere lever, i håb om at genvinde hukommelsen.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Lindby Nielsen (børn)

d. 18. dec. 2018

En schweizisk tegneserie langt ud over det sædvanlige. - Jonathan strejfer om i Tibets bjerge for at finde kendte steder, der kan give ham hans hukommelse tilbage. Hele tiden dukker lidt mereop af erindringen, og på albummets sidste sider oprulles hele baggrundshistorien - Jonathan har fået sin hukommelse igen. Handlingen er spændende. Han vandrer af sted blandt vilde tibetanskeguerillaer og farlige kinesiske soldater. En smuk kærlighedshistorie fuldender historien. - Det mest usædvanlige ved serien er dog billederne. Aldrig har jeg set en så konsekvent brug af allemediets mange muligheder. Her er brudte billedflader, nærbilleder, forskellige vinkler og meget mere, samt en eminent farvelægning. Tegneren er stærkt præget af den nyere amerikanske tradition; menhan gennemfører opgøret med de traditionelle billedstriber fuldt ud - de findes ganske enkelt ikke i hans album. Det er en udpræget billedfortælling, hvor teksten er meget kort (sine steder enddafor kort for at forståhandlingen helt). Til gengæld kan man så læse albummet to gange og så rigtig nyde billederne, som simpelt hen er helt i top. - De fleste tegneserier glemmer man hurtigt; menJonathan glemmer man ikke. Og det gør man ikke bare på grund af billederne, men også på grund af den meget komplicerede historie, som ovenstående referat slet ikke kan retfærdiggøre. En tegneserie,du skal SE og LÆSE før det endelige bogvalg. - Seriens kommende albums bliver sikkert endnu bedre. Store børn og voksne.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Arne Olesen (skole)

d. 18. dec. 2018

Første hæfte i en billedmæssigt meget spændende ny serie. - Historien drejer sig om den unge fyr Jonathan, der strejfer om i Tibets vilde bjerge i en søgen efter noget, som han ikke ved, hvader. Hans rejse er en rekonstruktion af de begivenheder, som førte ham med hukommelsestab til det hospital, han flygter fra, da hæftet begynder. Elementer i historien er Tibets forhold til Kina ogKhaabafolkets oprør, Jonathans møde for år tilbage med pigen Saicha og hans gensyn med hende, deres kærligheds tragiske ende; Husker du, Jonathan lægger den helt afgørende vægt på det personlige ogpsykologiske tema: Jonathans "generobring" af sin fortid og hans psykiske helbredelse trods sorgen. Og billedsiden dækker dette aspekt helt fremragende ind: Jonathan alene og søgende i denstorslåede, barske bjergverden - filmiske sekvenser med næroptagelse og zooming når der sker noget! - slørede gråtonebilleder når fortiden hentes frem. Den enkelte sides komposition bestemmes heltaf indholdet, men er altidfarvemæssigt i samklang med den modstående side. Cosey bryder siden op på utallige måder, men der er altid balance i kompositionen. En tegneserie af høj kvalitet, bådefor voksne og unge fra o. 12 år.


Information

d. 10. juli 1978

af

af

Søren Vinterberg

d. 10. juli 1978


Politiken

d. 29. apr. 1978

af

af

Jørgen Moestrup

d. 29. apr. 1978


Jyllands-posten

d. 15. juni 1979

af

af

emt

d. 15. juni 1979Informationer og udgaver