Bøger / faglitteratur

Hvad er matematik


Beskrivelse


Introduktion til matematik som ikke forudsætter matematisk viden, fortalt i et ikke-matematisk sprog.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. jan. 2011

af

af

Søren Brunbech

d. 18. jan. 2011

Forsøget på at indkredse og forklare hvad matematik er, er skrevet i et ikke-matematisk sprog, og kræver ingen særlige matematiske forudsætninger, men stiller alligevel store krav til den matematik-interesserede læser. Den oplagte målgruppe er gymnasieelever med matematik som valgfag og studerende på universitetsniveau.

Tinne Hoff Kjeldsen er lektor i matematik ved Roskilde Universitet. Hun fortæller om forskellige tiders matematikopfattelse tilbage fra oldtidens matematik, der var inspireret af Platon og Aristoteles. Tanken om eksistensen af evigt gyldige aksiomer, hvorfra man kunne udlede sine matematiske resultater, forlod man i slutningen af 1800-tallet. Det førte til den såkaldte grundlagskrise og en række nye matematikfilosofiske retninger. Trods de stadige diskussioner om fagets grundlag, spiller matematikken en større og større rolle i samfundsmæssige beslutningsprocesser og i udviklingen af ny viden. Forslag til videre læsning efter de enkelte kapitler og samlet litteraturliste og register bagest.

Matematikken og verden, 2001 er en antologi, der på tilsvarende måde beskriver matematikkens grundlag og dens rolle i samfundet. Q.E.D, 2006 handler om oldtidens matematik og filosofi med udgangspunkt i tekster af Platon og Euklid, og er ligeledes rettet mod gymnasieundervisningen.

Bogen er en engageret indføring i matematikkens filosofiske grundlag og anvendelighed, der retter sig mod ikke-matematikere, men som i emnets natur er noget vanskelig tilgængelig.


Folkeskolen

Årg. 128, nr. 7 (2011)

af

af

Steen Ehlers

Årg. 128, nr. 7 (2011)