Bøger / faglitteratur til børn

Hvad laver en tømrer?


Beskrivelse


Om hvad man laver, når man er tømrer og hvordan man bliver uddannet til tømrer.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. maj 2019

af

af

Ingelise Blom Hansen

d. 20. maj 2019

En tømrer arbejder med træ, og en tømrer kan bygge huse. Her læser og hører du fra bogens QR-koder om, hvad en murer laver, og hvordan man bliver murer. Fra 8 år og for læsesvage unge.

"Hvad laver en murer" indgår i en ny serie, "Tema A", fra Digtea. Bogen er todelt. De første 15 sider er layoutet som en traditionel letlæsningsbog. Én linje tekst og et stort farvet fotografi, der understøtter teksten. Til denne del knytter sig en QR-kode, hvor teksten læses højt. Sideskift markeres med lyden af en bogside, der vendes. Det sidste opslag har også sin egen QR-kode og en betydelig højere lix. Teksten er her på 23 linjer flydende prosa. I dette opslag fortælles, hvordan man bliver tømrer, fx om karakterkrav, længde og hvor det foregår.

Bøger om fag og især håndværkerfag fanger interessen hos begynderlæseren. Her er en kort og forståelig tekst understøttet af fotografier, som begynderlæseren vil kunne genkende. Bogens sidste opslag henvender sig til de unge i udskolingen. Lixen er højere, og teksten er betydelig mere kompleks. Her er ikke billeder til at understøtte den enkelte sætning. Det er svært med en bog, der er henvendt til to så forskellige målgrupper. Jeg kan frygte, at den store elev vil synes, at bogen er for barnlig. Til gengæld er jeg sikker på, at den vil blive populær for især de yngre drenge.

Man kan også læse den lidt lettere Tømrer.