Bøger / faglitteratur

Hvem sagde hvad? : kvinder, mænd og sprog


Beskrivelse


Om køn, sprog og ligestilling. Forfatteren har indsamlet empirisk materiale, set på undersøgelser og dykket ned i litteraturen for at finde ud af, hvordan kvinder og mænd bruger sproget og hvordan sproget bruges om kønnene i massemedier, bøger, film m.m.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. nov. 2019

af

af

Inger Nygaard Kaad

d. 15. nov. 2019

Forskningsbaseret bog om sprog og køn skrevet af norsk forfatter og sprogforsker. For voksne med interesse i sprogvidenskab og ligestilling.

Bogen er i to dele plus litteraturliste og grafer. Første del handler om, hvor forskelligt mænd og kvinder bruger sproget. Anden del handler om, hvordan kvinder og mænd fremstilles og omtales i bøger, massemedier og film. Bogen er baseret på egen og andres forskning, samt anekdoter og indeholder en stor og varieret brug af teksteksempler lige fra skønlitterære tekster til sms. Bogen påviser med talrige eksempler, at mandens sprog er normen og kvindens en afvigelse og viser sproghistorisk, at det maskuline overtrumfer det feminine helt tilbage til norrøne tider.

Super interessant bog med meget overbevisende empiri. Det er også rystende læsning, når man tror, vi bor i et ligestillet samfund, fx at vi anser det for fuldkommen normalt at se omkring to tredjedele mænd i medierne og kun 17% kvinder i film - og at det tal opfattes som ligeværdigt af de fleste. Bogen har mange norske eksempler, men der inddrages også mange danske. I og med at det er en bog om sprog forstyrrer det lidt, at der er mange udeladelsesfejl - der mangler mange bogstaver i ordene fx: "so" i stedet for "som" "ørnehave" i stedet for "børnehave", "hanler" i stedet for "handler" osv.

Disse danske udgivelser omhandler også køn og sprog: Når mænd og kvinder kommunikererSprog & køn og Sprog & kønDisse danske udgivelser omhandler også køn og sprog: Når mænd og kvinder kommunikerer og .


litteratursiden.dk

d. 17. nov. 2019

af

af

Marianne Träff

d. 17. nov. 2019

Sprogforsler og forfatter Helene Uri er skarp, indsigtsfuld, sprudlende og morsom og får os til at genkende, gyse og overraskes over vores sprog. Køn er noget der skabes - også i sprog. Forleden blev ...


Kristeligt dagblad

d. 11. jan. 2020

af

af

Mai Misfeldt

d. 11. jan. 2020


Weekendavisen

d. 29. nov. 2019

af

af

Kathrine Tschemerinsky

d. 29. nov. 2019


Social kritik

Årg. 32, nr. 161 (2020)

af

af

Peter Thielst

Årg. 32, nr. 161 (2020)