Bøger / faglitteratur til børn

Hvidsten Gruppen


Beskrivelse


Om modstandsgruppen Hvidstengruppen, der opererede fra 1942 til 1944, indtil den blev afsløret og taget af tyskerne. Med erindringer fra medfangen og modstandskvinden Pie Frandsen.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. apr. 2012

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 12. apr. 2012

Mange læser gerne om 2. verdenskrig. Denne tiltrækker især lidt ældre læsere, og de som interesserer sig for autentiske historiske beretninger. Den aktuelle film Hvidsten Gruppen betyder sikkert øget interesse.

Axel Holms bog kom første gang i 1945. Her en ny kraftigt udvidet udgave. Den nye udgave indeholder naturligvis den originale bog fra 1945. Den journalistiske fortælling er i datidens sprog, og ledsaget af nyttigt nyskrevet forord af besættelsestidshistorikeren Niels Gyrsting, der sætter beretningen ind i en historisk ramme. Men denne nye udgave indeholder også helt nyt materiale. Det er de aldrig før udgivne erindringer af modstandskvinden Pie Frandsen, bibliotekarelev i Århus, der sad fængslet med medlemmer af Hvidsten Gruppen. Hendes forord er dateret 1998. "Pies Erindringer 1942-45" har introducerende ord og efterskrift skrevet af datteren Lise Baastrup. Hun reflekterer bl.a. over i sin efterskrift om en historisk lektie vi bør lære. At krig altid kaster lange skygger, og det ofte generationer frem. Som hun rammende skriver: "Vi må lære af historien og den viden, vi har nu. Vælger vi at gå i krig, ved vi, at de involverede skal betale prisen resten af deres liv, ja måske endda med deres eget eller deres børns liv.".

Oprindelig udgivet i 1945. Nu i kraftig udvidet udg. En anden bog om samme modstandsgruppe er Jørgen Røjels Modstandsgruppen Hvidsten.

Målgruppe på alle biblioteker, hvor evt. tidligere udgaver bør udskiftes.


Personalhistorisk tidsskrift

2013, nr. 1

af

af

Stephanie Stadager

2013, nr. 1


Aalborg stiftstidende

d. 2. feb. 1946

af

af

Kaj Christiansen

d. 2. feb. 1946


Fyens stiftstidende

d. 21. nov. 1945

af

af

Ib Paulsen

d. 21. nov. 1945