Bøger / faglitteratur / erindringer

Hvidsten Gruppen : medlem af Hvidsten Gruppen, Jens Stenz, fortæller i sine erindringer om gruppens våbenmodtagelser og senere arrestation, fængsling og henrettelse samt om sit eget ophold i det tyske fængsel Dreibergen


Beskrivelse


Erindringer fra barn- og ungdom til sommeren 1945, hvor han vender tilbage fra tugthuset Dreibergen efter at have siddet fængslet fra marts 1944.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. feb. 2009

af

af

Finn Windfeldt Hansen

d. 9. feb. 2009

Endnu en facet til litteraturen om besættelsen, et emne der har manges interesse. Jens Stenz, en af Hvidstengruppens overlevende medlemmer, fortæller, i en bog der kan læses af enhver, om det illegale arbejde som gruppen udførte i 1943-44. Indbydende omslag med tydelige signaler om sigte og indhold.

På baggrund af båndede samtaler m.v. præsenteres læseren for den unge Stenz' oplevelser som medlem af Hvidstengruppen. Arbejdet med modtagelse af våbennedkastninger og faldskærmsfolk blev afsløret af tyskerne med otte eksekverede dødsdomme til følge. For Stenz' vedkommende betød det et umenneskeligt tugthusophold i Tyskland fra juli 1944 til april 1945, hvor mange danske kz-fanger inkl. Stenz heldigvis kom hjem med Røde Kors' "hvide busser". Det er en jævn og ukunstlet skildring holdt i øjenhøjde, nøgternt og lavmælt om det der bare måtte gøres. Resultatet er historiefortælling båret af nærvær og autenticitet.

Hvidstengruppens virke er tidligere beskrevet i flere bøger, så tidligt som 1945 udkom Axel Holms Hvidsten Gruppen, siden er fulgt udgivelser af bl.a. Peter Laursen i 1985 og 1987, og Jørgen Røjel i 1984. Faghistorikerne Jørgen Hæstrup og Knud J. V. Jespersen har i henholdsvis Kontakt med England, og Med hjælp fra England, bd. 1, 1998 også skrevet om Hvidstengruppen.

Besættelsestidserindringer fra den aktive modstandskamp, om tilfangetagelse af og mødet med en brutal tid i tysk fangenskab, og om de store omkostninger som Hvidstengruppen måtte lide derved.