Bøger / faglitteratur / essays

I Danmark 1945-2018 : drømme og virkelighed


Beskrivelse


I en række essays om den danske efterkrigshistorie argumenterer Sven Ove Gade, tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet, for at det manglende opgør med de politikere der havde ansvar for samarbejdspolitikken under besættelsen, er blevet et ar på folkesjælen der har ført til et retningsløst samfund hvor ingen tager ansvar.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. aug. 2018

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 31. aug. 2018

Spændende indspark i den samfundsmæssige debat, hvor Sven Ove Gade, med udgangspunkt i det manglende retsopgør efter besættelsen, påviser at vi lever i et retningsløst samfund. For interesserede i Gade eller danske samfundsforhold/historie.

Gade var i en årrække chefredaktør for Ekstra Bladet og har efterhånden udgivet en del bøger, bl.a. om de danske modstandsmænd. Hans nye bog er en blanding af erindringer og samfundspolitiske tanker, skrevet i et essayistisk format. Med udgangspunkt i sin slægts historie i Fredericia, reflekteres over et samfund hvor ingen tager ansvar men overlader det til velfærdsstaten, hvilket ifølge Gade skyldes det mangelfulde retsopgør med samarbejdspolitikken efter krigen. Gade kommer desuden ind på forsvarspolitikken, 68'oprøret, dagspressens vilkår og det multikulturelle samfund. Der bringes en række citater uden kildehenvisninger. Der er ingen litteraturliste eller noteapparat.

Gade har nogle tankevækkende pointer, særligt når han kritiserer samarbejdspolitikken og den "bekvemme" velfærdsstat, men af og til bliver det næsten for meget og får karakter af sure opstød. Det ændrer dog ikke på at han har begået en klog og velskrevet bog, som dog kræver et kendskab til danske samfundsforhold.

I debatbogen FløjlsmaverneAt handle med ondskabenRetsopgøret efter besættelsen. Bind 1 har Gade tidligere givet udtryk for sine meninger. Andre bøger om samarbejdspolitikken er fx At handle med ondskaben eller Retsopgøret efter besættelsen. [Bind] 1I debatbogen Fløjlsmaverne har Gade tidligere givet udtryk for sine meninger. Andre bøger om samarbejdspolitikken er fx eller Retsopgøret efter besættelsen. [Bind] 1I debatbogen Fløjlsmaverne har Gade tidligere givet udtryk for sine meninger. Andre bøger om samarbejdspolitikken er fx At handle med ondskaben eller Retsopgøret efter besættelsen. [Bind] 1.


Kristeligt dagblad

d. 26. sep. 2018

af

af

Tim Knudsen (f. 1945)

d. 26. sep. 2018