Bøger / skønlitteratur / roman

I hendes majestæts hemmelige tjeneste


Beskrivelse


James Bond kommer ved et tilfælde på sporet af lederen af den forbryderiske organisation SPECTRE, Ernst Stavro Blofeld. På en fæstning i de schweiziske alper er Blofeld igang med at udvikle et biologisk våben, som kan lamme verden, så James Bond må i aktion.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. jan. 2003

af

af

Thorkild Brunsborg

d. 10. jan. 2003

Det er altid besynderligt at møde en legende. Efter at have set stort set alle James Bond-film gennem flere årtier, har jeg nu for første gang læst én af bøgerne. Første gang denne udkom på dansk var i kioskserien Lommeromanen i 1965. Dengang hed den Spillet er ude, men nu kommer den i en flot dansk nyoversættelse ved Claes Johansen og i et nydeligt udstyr. Man genkender tydeligt de store filmbudgetters elegance, og den engelske gentleman, der omtales passer fint til det billede, jeg har på nethinden af en yngre Sean Connery. Men det er al umagen til trods ikke til at overse, at bogen er skrevet af en konservativ forfatter for mere end 40 år siden. Der er megen sex omtalt, men beskrivelserne slutter hver gang på sengekanten, og kønsrollemønstret er gennemført af borgerlig halvtredsermodel. Handlingen kender mange måske fra filmatiseringen - det er den, der foregår på et bjergtophotel i Schweiz, hvor ti underskønne yngre kvinder bliver til menneskelige virusbomber - den er velturneret, elegant gennemført og en smule altmodisch.


Bibliotekernes vurdering

d. 13. nov. 2014

af

af

Michael Olsen

d. 13. nov. 2014

Så er han tilbage, spionen over alle spioner, Agent 007 med licens til at dræbe. Bond, James Bond. Også denne gang bliver han af Secret Service sendt ud for at bekæmpe trusler imod England og verden med høje omkostninger for ham selv. For fans af spioner og kendere af James Bond, primært mænd.

Ian Flemings bøger om James Bond har været udgivet nogle gange, og det er som om, at interessen for ham aldrig helt forsvinder. I disse udgaver er der nyt forord af Rasmus Paaske Larsen, der fortæller om bøgernes tilblivelse. "I hendes majestæts hemmelige tjeneste" ser James Bond blive sendt til Schweiz, hvor Bond under dække af at være ekspert i heraldik, skal forsøge endnu en gang at forhindre Ernst Stavro Blofelds i at gennemføre sine planer. I "Man lever kun to gange" bliver James Bond forfremmet og sendt på en diplomatisk mission til Japan. Her kommer han hurtigt på sporet af nogle mystiske hændelser på et slot og får hjælp af blandt andet ninjaer i forsøget på at gennemføre sin mission.

Man kan efterhånden godt mærke, at alderen trykker lidt. Men selv om sproget, stilen og macho-attituden måske føles lidt gammeldags, så er bøgerne stadig spændende og præsenterer Bond lidt mere realistisk, end han er i filmene.

Robert Ludlums bøger om Jason Bourne henvender sig til samme læsere.


litteratursiden.dk

d. 16. juni 2003

af

d. 16. juni 2003

Hvis man ønsker underholdning et par timer, er James Bond et god bud. Ian Flemings helt fra 50'erne er netop udkommet i en oversættelse af Claes Johansen. Sidst, "I Hendes Majestæts hemmelige tjeneste...