Bøger / faglitteratur / bibliografier

I krig for fjenden : SS-frivillig Georg Rasmussens erindringer


Beskrivelse


Historien om Georg Rasmussen (1921-2011), der efter en forhutlet barndom meldte sig til Waffen-SS og endte på Østfronten, fortalt af ham selv i samarbejde med forfatteren.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. okt. 2011

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 4. okt. 2011

Til læsere af mainstream erindringer fra besættelsen og 2. verdenskrig.

Georg Rasmussen (GR) fortalte, inden han døde i feb. 2011, sine erindringer til bogens forfatter, der her har sammenskrevet dem i jeg-form. Det er en grum og fængende historie om en hård kærlighedsløs barndom i pleje og på børnehjem. Muligheden for at slippe væk fik derfor GR til straks ved Hitlers invasion af Sovjet at melde sig som frivillig til SS-division Wiking. En handling der mere var udslag af tilfældighed og desperation end nogen form for nazistisk overbevisning, idet dette på daværende tidspunkt syntes at være hans eneste chance for at få et selvstændigt ligeværdigt liv. Skildringen af kampene på østfronten er ualmindelig brutal. Som intet andet sted var krigen i Sovjetunionen så forbitret og forrået og skueplads for krigsforbrydelser, hvor nedskydning af fanger og civile hørte til dagens orden. Efter at være såret blev GR overført til tjeneste i Danmark, men ragede her hurtigt pga. af sin opsparede oprørstrang uklar med SS-systemet. GR måtte derfor i det sidste krigsår dele skæbne med nazismens ofre i kz-lejren Sachsenhausen og blev dertil efterfølgende efter befrielsen også brutalt indespærret som landssviger.

For læsere af fx. Fanget på østfronten og I skyggen af jernkorset.

En åbenhjertig, vedkommende og spændende skildring af en grum barndoms- og ungdomsskæbne i stadig oprør mod systemet, deltagelse i Hitlers brutale krig på Østfronten og senere ophold i kz-lejre og danske fængsler.


Berlingske tidende

d. 19. okt. 2011

af

af

Bent Blüdnikow

d. 19. okt. 2011


Jyllands-posten

d. 14. okt. 2011

af

af

Flemming Østergaard

d. 14. okt. 2011


Weekendavisen

d. 11. nov. 2011

af

af

Claus Bundgård Christensen

d. 11. nov. 2011


Kristeligt dagblad

d. 6. jan. 2012

af

af

Moritz Schramm

d. 6. jan. 2012