Bøger / skønlitteratur / roman

Ikke at ville se


Beskrivelse


Tiden under 2. verdenskrig i Sverige og situationen i resten af verden er beskrevet gennem den ældste af de 3 brødre, Lauritz Lauritzen, og han er tyskvenlig (ikke nazist). Samtidig fortsætter historien om begivenhederne i denne svenske overklassefamilie.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. okt. 2014

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 14. okt. 2014

Guillou er tilbage på sporet, skarp og målrettet, med 4. del af sin populære og historisk interessante serie "Det store århundrede" - for mange slags læsere.

Tiden er 1940-45, og historien om verdenskrigen er set fra Sverige og fra den ældste bror, Lauritz', synsvinkel. Han er tyskvenlig (ikke nazist!) med rødder til Tyskland og en del af overklassen, og det præger selvfølgelig hans opfattelse. Guillous udgangspunkt er, at svenskerne ikke var bevidste om nazisternes grufuldheder. Det er Guillou efterfølgende blevet angrebet for af historikere, men underbygger sit synspunkt godt i bogen, hvor også familiens liv og arbejde er centrale dele. Undervejs fødes en dreng med svensk/franske rødder, så måske møder vi senere forfatteren selv i serien.

Det er et af seriens bedste bind på niveau med bind 1, og kombinationen af en families historie med en klasses, et lands og hele verdens er ualmindeligt godt håndteret - og at se krigen med tyskvenligt blik er interessant læsning.

Andre forfattere skriver også om et århundrede - bl.a. Follett og Staalesen, der dog har et meget mere komplekst persongalleri, men styrken ved Guillou er især den sikre begrænsning i synsvinklerne og de skarpt tegnede personer.


LitteraturNu [online]

d. 6. jan. 2015

af

af

Mette Skovdal Clausen

d. 6. jan. 2015


Jyllands-posten

d. 31. okt. 2014

af

af

Lars Ole Sauergberg

d. 31. okt. 2014


Politiken

d. 2. nov. 2014

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 2. nov. 2014


Information

d. 31. okt. 2014

af

af

Kristen Bjørnkjær

d. 31. okt. 2014