Bøger / faglitteratur til børn / roman

Ikke en engel


Beskrivelse


Nannas følelser omkring sin fars voldelige adfærd og seksuelle misbrug af hende samt hendes forsøg på at frigøre sig fra ham beskrives gennem brevveksling mellem hende og Tine Bryld og uddrag af deres radiosamtaler fra rådgivningsprogrammet "Tværs".

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. apr. 1997

af

af

Eva Lodal

d. 1. apr. 1997

Ikke en engel er en autentisk historie med bud til mange unge og voksne, bygget op af brevveksling og forkortede telefonsamtaler mellem en 20-årig pige og Tine Bryld, plus lidt ledsagende tekst af T.B. Kontakten mellem de to har varet et årstid, og den har tydeligvis givet pigen styrke til at arbejde sig ud af rollen som offer for sin fars psykiske terror, vold og seksuelle misbrug - og komme fri af en altædende angst - selvom der langtfra er en afslutning ved bogens deadline (januar 1997). En helt igennem modbydelig historie, der først og sidst handler om magt og afhængighed, og ellers giver læseren et billede af en psykopat med en charmerende side og af en pige, der ikke vil se sig selv som ødelagt - for hvad er der så at kæmpe for? Styrken i denne næsten ubærlige, men nøgternt fortalte beretning er, at den graver sig længere ned i godt og ondt, i skyld og konsekvenser end sædvanligt i f.eks. incesthistorier - godt hjulpet på vej af T.B.'s både indfølende og nærgående spørgsmål og indimellem af hendes frustration over netop denne flertydighed. Bevægende og stærk læsning, let at gå til, uden at være det mindste overfladisk, og med så mange tanker omkring børn og forældre at den vil berøre de allerfleste.


Bibliotekernes vurdering

d. 1. apr. 1997

af

af

Bodil Pedersen (skole)

d. 1. apr. 1997

En gribende og rystende ungdomsbog om incest formet som en dialog mellem den 20-årige Nanna og Tine Bryld. Uddrag af radiosamtaler fra programmet Tværs, Nannas mere personlige breve til T. B. og hendes kloge, varme svar undervejs. N. er fra sit ottende år blevet terroriseret og seksuelt misbrugt af sin far, der af T. B. meget rammende karakteriseres som en "stjernetindrende psykopat". Vi følger pigens vanskelige kamp for at komme ud af den uhyggelige tilværelse med kærlighedsiblandet angst for faderen, med skyld og medansvar. Samtidig får man indblik i rådgiverens dilemma. T. B. raser, opmuntrer og støtter pigen, som ikke vil acceptere en politianmeldelse. Hun skriver og formulerer sig i løbet af bogen ud af offerrollen og sit afhængighedsforhold til faderen. Den nære kontakt mellem T. B. og Nanna fortsætter i næsten et år. Hendes historie sendes i efteråret l996 i radioen - faderen hører det - og findes nu i bogform. Nanna er godt på vej til at få sin værdighed igen, men smerten, som lyser ud af forsideill. stikker dybt. Kan læses af modne læsere allerede fra 14 år og vil afgjort være en stor hjælp til unge i lign. situationer. Bør læses af lærere og pædagoger.


Jyllands-posten

d. 4. apr. 1997

af

af

Annelise Vestergaard

d. 4. apr. 1997


Det fri aktuelt

d. 4. apr. 1997

af

af

Steffen Larsen

d. 4. apr. 1997


Berlingske tidende

d. 4. apr. 1997

af

af

Kari Sønsthagen

d. 4. apr. 1997


Politiken

d. 4. apr. 1997

af

af

Kim Skotte

d. 4. apr. 1997


BUM

Årg. 15, nr. 3/4 (1997)

af

af

Anne Petersen

Årg. 15, nr. 3/4 (1997)


Information

d. 4. apr. 1997

af

af

Signe Lindskov Hansen

d. 4. apr. 1997