Bøger / faglitteratur / erindringer

Ikke igen, far


Beskrivelse


Stuart Howarths barndom er præget af fattigdom samt seksuel udnyttelse og mishandling af sin stedfar, før hans mor til sidst melder sin mand til politiet. Som voksen opsøger Stuart sin stedfar, men dræber ham i nødværge og idømmes 2 års fængsel.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Birgit Sloth

2007

Der er udkommet 30 biografier om incest på dansk siden 1990, heraf otte som denne i serien Virkelighedens verden. Interessen for at læse om ofrene og få indsigt i baggrunden for uhyrlighederne er stor, og serien er generelt efterspurgt.

Forfatteren fortæller gribende om sin egen opvækst, og hvordan de skader, som han påføres, følger ham som voksen. Som helt små får Stuart og hans to ældre søstre en stedfar, David. Stuart ser op til ham og anstrenger sig for at gøre sin far tilfreds. Stuart bliver slået, hånet og straffet på umenneskelig vis, mens han konstant er bange, sulten og snavset. Fra femårsalderen bliver han ligesom søstrene misbrugt seksuelt af faren. Da moren opdager Davids overgreb på døtrene, angiver hun ham. Men ingen spørger Stuart, om han bliver misbrugt, og han tier da han føler, at faren må straffe ham, fordi han er uartig. Som voksen får Stuart tiltagende problemer. Han opsøger impulsivt David og slår ham, så han senere dør. Stuart bliver anklaget for mord og beskriver fængselsopholdet, der igen består af en række overgreb. Fornedrelsen er forfærdelig, og han får senere rettens medhold i sin stærke kritik af fængselsvæsnet. Bogen er velskrevet, og forfatteren skriver på samme tid medrivende og reflekteret om livet i en dysfunktionel familie.

Her skildres et fattigsdomsmiljø, som minder om det, vi har fået kendskab til i Tøndersagen.

En velskrevet, vedkommende bog om ubegribelig omsorgsvigt.Informationer og udgaver