Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Ildsmeden


Beskrivelse


Fantasy. Fire unge troldmandselever har ved et uheld fået flettet deres magiske evner sammen. Dette afstedkommer adskillige mystiske hændelser og ret dramatiske begivenheder.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. okt. 2000

af

af

Vera Jensen

d. 25. okt. 2000

De fire unge trolddomskyndige fra Spiralcirklens Tempel har fået flettet deres magiske specialer sammen, og det afstedkommer en del besynderlige frembringelser. De får dog sat skik på deres trolddomsevner og bliver i stand til at afværge en katastrofe. Det er en velskrevet og elementært spændende fantasyroman, der fortsætter de gode takter fra seriens første to bind. Tamora Pierce gør meget ud af, at hæfte nogle psykologisk troværdige egenskaber og udviklingsprocesser på bogens unge hovedpersoner. Ligeledes gør hun meget ud af at beskrive detaljer, så historiens inventar af ting, kulisser, lokaliteter og landskaber står tydeligt for læseren. Sproget er flydende, fyldigt og afvekslende. Fortælleforløbet er logisk og roligt fremadskridende med et godt styr på de små sideintriger. Bogens målgruppe er primært piger i alderen 10-14 år. Den farvestrålende forside appellerer da også til denne målgruppe. Foran i bogen er et kort over bogens lokaliteter, og bagest findes et register over specielle udtryk. En rigtig god ungdoms-fantasy.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. okt. 2000

af

af

Jesper Holtoug (skole)

d. 25. okt. 2000

Tredje del af 4-bindsværket Magiens cirkel foreligger nu, og det kan konstateres, at det meget høje niveau holdes. En fremragende ungdomsroman indenfor fantasy-genren. En original, medrivende og nærværende roman, som godt nok foregår i et fantasiunivers, men som har ganske tydelige tråde til virkelighedens verden. Mest af alt, er det nemlig en bog om venskab, tilgivelse og hovmod. Samtidig er det en udviklingsroman, der giver et spændende og sammensat billede af fire unges forvandling fra utilpassede, forbitrede udstødte til stærke, selvsikre og alligevel ydmyge mennesker. Og nok er magien vigtig i historien - men endnu vigtigere er venskabet og styrken i deres fælles evner og viljer. I 3. del har vi forladt Spiralcirkens Tempel og er draget til de nordlige provinser, hvor store naturkatastrofer truer. Den lokale troldmand er ikke til megen hjælp, opædt af forbitrelse og misundelse, som han er. Det bliver vores fire venner, der ved fælles magiske kræfter må redde Guldtindedalen. Hovedfiguren denne gang er Daja, hvis magiske kræfter knytter sig til ilden. Hun kæmper med en stor sorg, som knytter sig til forældrenes død og til udelukkelsen fra sit folk. Dette tema er centralt i romanen og binder på spændende vis historien sammen, samtidig med at det er genkendeligt og identificerbart for modtagergruppen. Fremragende, afdæmpet fantasy-roman for gode læsere over 12 år.