Bøger / skønlitteratur / roman

Ingen er evig


Beskrivelse


Om hævntørst, død og kærlighed i Colombia i 1990'erne, hvor Cauca-floden fyldes af lig som et dystert vidnesbyrd om narkohandlens omkostninger. Her overlever den unge kriminelle Pacho Tito på godt og ondt.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. okt. 2017

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 12. okt. 2017

Den colombianske forfatter dykker i sin roman durk ned i den blodige narkotrafiks verden i sit hjemland i 1990'erne. For dig som læser latinamerikanske forfattere.

"Nu forsvandt min sidste dråbe tålmodighed med den idiot. Jeg tvinger pistolen ind i hans mund og siger: Enten holder du kæft, eller også skyder jeg dit fjæs ad helvede til." Sådan lyder barske ord fra hovedpersonen Pacho Tito. Vi møder også den smukke prostituerede indianerpige Maritza og den homoseksuelle Rafico, som er maler. Andre personer er doktor Santiago Alvarex, og så er der fru Hermalinda, som er enke og mor til Pacho og hans syge bror Juancho. Alehandro José López (f. 1969) har i sit hjemland Columbia skrevet flere bøger. Han arbejder som assisterende universitets-professor. Det er hans første bog på dansk.

En insisterende, stærk og velskrevet roman om voldens mange nuancer. Det er flot poetisk symbolik, når de sidste ord læseren møder er beskrivelsen af, hvad der sker, når en høg finder en fuglerede: "Høgen tager sin tid med at tilintetgøre hver lille krop og nyde sit festmåltid. Og den flyver ikke, før reden er tom, og dens sult er mættet.".

En anden forfatter fra Columbia er "den magiske realismes" mester Gabriel Garcia Márquez. Mere sammenlignelig er dog fx Hernando Cardona eller Alvaro Mutis.