Bøger / skønlitteratur / humor

Ingen fluer på Frank : his greatest nonsens-hits


Beskrivelse


Digte, korte historier og tegninger, som med absurd og vanvittig humor kommenterer tilværelsen. Udgivet første gang i 1964, da The Beatles stod på tærskelen til deres verdensberømmelse.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Mogens Faber

d. 18. dec. 2018

John Lennon var udover sit medlemskab i Beatles også skribent. Skrev digte og nonsensvers, der i udvalg på dansk udkom i 1965: Af mig selv. En lille udgave i oversættelse af en af tidenssmåguruer, Erik Thygesen. Med udgivelsen her følges der op med et større udvalg baseret på Lennons tre bøger, tekster der er funderet i engelsk nonsense-tradition, men hvor det forekommer dennelektør, at tidens tand har gjort sit til, at de fleste af teksterne forekommer studentikose, halvinfantile og uvedkommende. Skriveprøver, som i tiden - det tidlige ungdomsoprør kunne virkebefordrende, men som i dag mest fungerer som beviser på, at oprøret, sprogligt og tekstligt fungerede på temmelig infantile præmisser. Jeg medgiver her, at engelsk nonsense-tradition yderforudsætninger, der kan være svære at omstille til dansk, men slår man op i gamle Edward Lear, ser man at der udover tanke, ordvalg også er form. Det mangler der i den unge John Lennons tekster,der derfor bliver til mindre vedkommendeudgydelser, der sammenlignet med hans bidrag til Beatles' sang-repertoire bliver pinlige. Tekster, der måske i dag kan have sit publikum, i og med atBeatles stadig dyrkes intenst, men ikke tekster, der formår at stå - alene eller på anden vis. En pjanket udgivelse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Hjøllund

d. 18. dec. 2018

Forfatteren og tegneren John Lennon har altid stået i skyggen af sangskriveren Lennon. At han udover de udødelige Beatles-evergreens også udfoldede sig som selvstændig forfatter er mindrekendt, men det rådes der nu bod på med dette fyldige udvalg fra de tre eksisterende tekstsamlinger fra henholdsvis 1964,1965 og 1986, oversat - eller snarere gendigtet - af Erik Thygesen. Teksternebevæger sig frit mellem forskellige genrer: fra rimede vers, over små dramatiske forløb, til længere, mere novelleagtige udkast, men fælles for dem er, at de på anarkistiskog respektløs vissprænger normalsprogets vedtagne 'logik' i stumper og stykker. 'Fordelen ved at knække prosa er at det holder én i form', som det hedder med en karakteristisk formulering. Ved bevidst at betjenesig af vrøvlet, ordspillene og de surrealistiske billeddannelser forsøger teksterne at overskride tabuer, hvadenten de er af religiøs, seksuel eller politisk art. I denne bestræbelse er teksternetydeligvis et produkt af derestid, men de bedste af dem indeholder stadig et sprogligt overskud og en oprørstrang, der vil blive forstået ikke blot af den generation, som var samtidig med TheBeatles musik, men også med signaler der lader sig opfange af 90ernes unge læsere.


Berlingske tidende

d. 10. dec. 1994

af

af

Henrik Wivel

d. 10. dec. 1994


Weekendavisen

d. 3. feb. 1995

af

af

Bo Green Jensen

d. 3. feb. 1995


Information

d. 20. mar. 1995

af

af

Elo Nielsen

d. 20. mar. 1995Informationer og udgaver