Bøger / faglitteratur

Introduktion til Piketty : ulighed, retfærdighed og demokrati


Beskrivelse


Ønsker man at forstå Thomas Pikettys teori om ulighed, retfærdighed og demokrati, anbefales denne grundige introduktion.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. jan. 2023

af

af

Thomas Olesen

d. 13. jan. 2023

Ønsker man at forstå Thomas Pikettys teori om ulighed, retfærdighed og demokrati, anbefales denne grundige introduktion.

Introduktionen til Piketty er skrevet af Rune Stahl Møller, cand.mag. i økonomisk historie og ph.d. i statskundskab. Piketty slog igennem med Kapitalen i det 21. århundredeKapital og ideologi, hvor han bl.a. påviste, hvordan "(…) kapitalismens naturlige tendens er at koncentrere indkomst og formue i hænderne på det lille mindretal". I Kapital og ideologi udbygger han sin teori. Hvor han før mente, at årsagen til ulighed skyldtes en indre automatik i kapitalismen, lokaliserer han nu ulighed til at hidrøre fra den herskende klasses ideologi; ulighed er en social konstruktion, som skal retfærdiggøre herskerklassens egen position. Piketty kommer med et bud på, hvordan vi genskaber et mere lige samfund med den såkaldte deltagelsessocialisme, som er en (ekstrem) videreudvikling af socialdemokratisme. Stahl Møller viser Pikettys analyse af den historiske udvikling over mod vore dages hyperkapitalisme og laver til sidst en kritisk gennemgang af Pikettys teorierIntroduktionen til Piketty er skrevet af Rune Stahl Møller, cand.mag. i økonomisk historie og ph.d. i statskundskab. Piketty slog igennem med Kapitalen i det 21. århundrede, hvor han bl.a. påviste, hvordan "(…) kapitalismens naturlige tendens er at koncentrere indkomst og formue i hænderne på det lille mindretal". I udbygger han sin teori. Hvor han før mente, at årsagen til ulighed skyldtes en indre automatik i kapitalismen, lokaliserer han nu ulighed til at hidrøre fra den herskende klasses ideologi; ulighed er en social konstruktion, som skal retfærdiggøre herskerklassens egen position. Piketty kommer med et bud på, hvordan vi genskaber et mere lige samfund med den såkaldte deltagelsessocialisme, som er en (ekstrem) videreudvikling af socialdemokratisme. Stahl Møller viser Pikettys analyse af den historiske udvikling over mod vore dages hyperkapitalisme og laver til sidst en kritisk gennemgang af Pikettys teorier.

Letforståelig gennemgang med både kritik og anerkendelse af Pikettys vigtige indsigter. Det er interessant at læse om ulighed som en social konstruktion og fx om udeblivelsen af den påståede trickle-down-effekt af skattereduktioner. Graferne er ikke videre fremmende for forståelsen.

Se også Roines Introduktion til Thomas Piketty eller tegneserien Piketty på 5 minutterIntroduktion til Thomas Pikettys Kapitalen i det 21. århundredePiketty på 5 minutterSe også Roines Introduktion til Thomas Piketty eller tegneserien .