Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Iqbal Farooq og det grønne julemonster


Beskrivelse


Hjemme hos Iqbal er det ved at være tid til at få det gamle juletræ ud af stuen. Faktisk er det mange måneder siden, det skulle have været ude, og der er ikke mange nåle tilbage på det meget store og noget særprægede juletræ. Hvad er egentlig historien bag det underlige julemonster?

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Jesper Holtoug

2008

Bogen henvender sig til børn fra 8-års alderen. Nok er hovedpersonerne en indvandrerfamilie fra Nørrebro, men historien henvender sig både til indvandrere og etniske danskere. Bogen er fin som selvlæsningsbog. Den er læseteknisk bearbejdet til et lix-niveau på 13, og de absolut realistiske stregtegninger hjælper med forståelsen. Den er desuden fin som oplæsnings- og samtalebog, men her vil det være mere nærliggende at bruge det originale forlæg: Iqbal Farooq og den sorte Pjerrot.

Iqbals famile er omdrejningspunktet for begivenhederne, men derudover er hele det farvestrålende persongalleri i lejligheden på Nørrebro med til at sætte stemningen. En stemning der er fuld af humor og overskud, hvor små og store fordomme med stort held bliver både bekræftet og punkteret, uden at man helt kan forudse, hvornår det ene eller andet sker.

Sproget er skægt og overraskende, og begivenhederne er på én og samme gang dagligdags genkendelige og overrumplende skøre. Man kan få mindelser om Reuters tidligste fortællinger eller en anelse Lund Kirkegaard for den sags skyld - men altså i en moderne opdateret - og her også læsebearbejdet - version.

Herlig historie. Naturligvis mister man noget ved en læseteknisk bearbejdning, men der er stadig tale om en skøn fortælling med snurrige personer og især et sprog, der træffer og overrasker og simpelthen er sjovt.