Bøger / skønlitteratur / roman

Is


Beskrivelse


En ung præst og hans lille familie kommer i 1946 til den yderste skærgård i Ålandsøerne, hvor han har fået embede. De lever i ægteskabelig lykke, men så brister isen, og alt er pludselig ulykke.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. okt. 2013

af

af

Lone Krøgh

d. 29. okt. 2013

En flot roman om et ungt ægtepar, der trives i hinandens selskab i den ålandske skærgård, indtil skæbnen indhenter dem. Den kan læses bredt og vil også blive det, ligesom den vil være oplagt i læsekredse.

I 1946 kommer den unge præst Petter Kummel med hustruen Mona og deres lille datter til de ålandske skærgårdsøer, hvor han har fået embede. De falder hurtigt til, og hvor han passioneret og sværmerisk er optaget af sin præstegerning og sit kald, har hun handlekraftig og egenrådig travlt med børn, hus, køer, får, høns, eng og køkkenhave. Præstekonen mener nok, at han kunne være mere hjemme hos hende, men det er ikke så, og vi følger dem i dagligdagens mange og til tider spændingsfyldte gøremål. Naturen spiller en stor rolle, og da den forræderiske is ikke kan bære, brister alting for Mona. Portrættet af hendes forstenede sorg er stærkt, ligesom skildringen af ægteskabet også er det. På alle måder en flot roman.

Den prisbelønnede Is har været indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris, og herudover er der af Ulla-Lena Lundberg (f. 1947) oversat yderligere et par romaner til dansk. Læsere af fx Toril Brekke eller Anne B. Ragde vil også blive glade for Is.

Fremragende roman fra Ålandsøerne med flotte psykologiske portrætter af en ung præst og hans hustru samt en interessant skildring af deres ægteskab. Den appellerer såvel til læsere af god nordisk litteratur som til de læsere, der sætter pris på realistiske hverdagsskildringer. Vær også opmærksom på den til læsekredse.


litteratursiden.dk

d. 6. dec. 2013

af

af

Maria Guldager Rasmussen

d. 6. dec. 2013

Et præstekald fører et ungt ægtepar til de ålandske øer, der om vinteren forbindes af isen. Smuk, tragisk og meget nordisk roman om kirke, knofedt og kærlighed. Min læsning af den til Nordisk Råds Lit...


Jyllands-posten

d. 3. dec. 2013

af

af

Johs. H. Christensen

d. 3. dec. 2013


Information

d. 20. dec. 2013

af

af

Torben Brostrøm

d. 20. dec. 2013


Kristeligt dagblad

d. 28. dec. 2013

af

af

Henrik Wivel

d. 28. dec. 2013


Weekendavisen

d. 14. feb. 2014

af

af

Helle Merete Brix

d. 14. feb. 2014


Standart

Årg. 28, nr. 1 (2014)

af

af

Jeppe Naur Jensen

Årg. 28, nr. 1 (2014)