Bøger / faglitteratur

Isbjerget smelter


Beskrivelse


En fabel om hvad pingvinerne gør, når isbjerget begynder at smelte, bliver brugt til at illustrere de forandringer, alle kommer ud for i løbet af deres karriere, og hvordan forandringerne kan håndteres.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Finn Windfeldt Hansen

2007

Bogen henvender sig til de, der stilles overfor krav om at gennemføre eller på anden måde deltage i væsentlige forandringer i deres liv. I privatsfæren, på arbejdsmarkedet eller andetsteds, hvor det faste fundament ikke længere slår til og begynder at smuldre. "Isbjerget smelter", og man må, ligesom pingviner, agere. Billedet med isbjerget er velvalgt, letforståeligt og kan formidles tilsvarende enkelt.

Kotter har før skrevet om forandringsledelse, og om hvad der sker med og omkring medarbejdere når organisationer undergår ændringer. Her tematiseret indenfor fablens rammer, en genre karakteriseret ved den korte moraliserende og/eller belærende fortælling hvor dyr (her pingviner) handler. Hver især eksponerer de forskellige egenskaber: handlekraft, snilde, styrke m.v. Det er også tilfældet her, hvor de skal tackle en kommende katastrofe: nedsmeltning af bopladsen!.

Litteraturen om forandringsledelse, organisationsændringer o.a. beslægtede emner er omfangsrig. Fx skrev Kotter allerede i 1996 I spidsen for forandring, seneste danske udgave fra 2004. Der kan også henvises til www.ouricebergismelting.com med "Iceberg manifesto", "Tools for change" , "related links" m.v.

I kraft af sit billedsprog en anderledes, undervejs ofte morsom, instruktiv og pædagogisk titel. Her sættes fokus på såvel de problemer som de løsningsmodeller, samt veje til sidstnævnte, man som leder og/eller medarbejder står overfor at skulle tage stilling til, når forandringer trænger sig på.


Jyllands-posten

d. 5. dec. 2007

af

af

Henrik Ørholst

d. 5. dec. 2007