Bøger / faglitteratur

Isis og Serapis : ægyptiske kulter i Rom og Romerriget


Beskrivelse


Den egyptiske gudinde Isis udviklede sig i hellenistisk og romersk tid til at blive en af de mest dominerende guddomme i Middelhavsområdet. Hendes kult bredte sig sammen med Serapiskulten fra Britannien i nord til Nordafrika i syd.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. dec. 2011

af

af

Alma Lind Jensen

d. 6. dec. 2011

Bogen kan bruges til almindelig interesselæsning for voksne som interesserer sig for oldtidskultur i Middelhavsområdet. Endvidere i undervisnings- og opgavesammenhæng fra gymnasieniveau.

Jan Brix er historiker med speciale indenfor nærorientalsk, hellenistisk og romersk historie. Og bogens emner falder præcist indenfor disse faglige rammer, idet Isiskulten har sit udspring i oldtidens Egypten, men bredte sig og blev annekteret og udbredt både i de romerske og hellenistiske oldtidsriger og videre ud endda. Serapis, der er mindre kendt, var hendes mand. Bogens indledende afsnit giver en indblik i, hvordan man har set på Isiskulten til forskellige tider. Dette afsnit kan man godt springe over og gå direkte videre til de følgende afsnit, der handler om Isiskultens udvikling gennem tiderne. Teksten er ikke tynget af akademisk fagjargon, men umiddelbart tilgængelig. Den er sat i 3 spalter og brydes af fine farveillustrationer med gode billedtekster. Henvisningerne er diskrete og forstyrrer ikke læsningen.

Bogen kommer samtidig med et par andre titler i serien Historiens verden. Ingen anden monografi på dansk om Isis.

En populær historiebog på et solidt fagligt fundament, som fortæller om en egyptisk guddom og dens udbredelse. Den kommer også ind på mysterier, indvielser og ceremonier.